Bevers Stevensweert uit huis gejaagd door hoog water

Bevers kunnen hun ondergelopen burcht bij Stevensweert voorlopig niet meer in. © Marijn Heuts
Bevers slapen noodgedwongen onder de blote sterrenhemel. Door de hoge stand van de Maas staan veel beverburchten onder water.
"Ze moeten droge plekjes zoeken en af en toe zie je ze in een boom," vertelt beverkenner Willy de Koning.

Beverspotters

Bij Jachthaven Marina in Stevensweert zijn 'beverspotters' Willy de Koning en Marijn Heuts regelmatig te vinden. Natuurfotograaf Marijn Heuts laat foto's en dronebeelden zien die hij kort geleden op deze plek heeft gemaakt. "Je ziet hier bevers zitten die een droog plekje hebben gevonden."

Kwetsbaar

Bij Stevensweert zitten waarschijnlijk wel dertig bevers van verschillende families. Willy de Koning legt uit waarom dit een populair gebied is voor de bever. "Hier hoeven ze geen dammen te bouwen omdat het water diep genoeg is. Ik denk niet dat bevers het hoog water prettig vinden maar heel erg is het ook niet. Ze hebben meer gevaar van droogte want dan ligt de ingang naar de burcht bloot en zijn ze kwetsbaar."

Klachten

In het gebied van de jachthaven is goed te zien dat de bever aan het werk is geweest. Veel bomen staan er niet meer. "Hier raakt uiteindelijk hun voedsel op, ik ben benieuwd waar ze dan naar toe gaan." Volgens Willy de Koning is het begrijpelijk dat er ook wordt geklaagd over de bever. "Het dier levert pas echt problemen op als het gaat graven in taluds van spoorrails of dijken. Dan moet je snel ingrijpen."