Gedupeerden: 'Schadevergoeding alles behalve ruimhartig'

Hoogwater in Brommelen, 16 juli 2021 © Jean-Pierre Geusens
Inwoners van de gemeente Meerssen zijn ontevreden over de compensatie van de waterschade die ze in de zomer van 2021 hebben geleden bij de overstroming. "De vergoeding is alles behalve ruimhartig gebleken", stelt gedupeerde Kris Förster.
"Een heleboel mensen hier in de straat en in het dorp zitten nog met restschade. Daarom gaan we vandaag naar Den Haag", vertelt hij aan L1.

In gesprek

Samen met wethouder Vanessa de Rond gaat hij in Den Haag praten met Kamerleden over een oplossing voor een bijkomende vergoeding. Förster zal daar ook spreken. Op 1 februari staat hierover een Kamerdebat gepland. Dan zal blijken of er aan de oproep uit Meerssen gehoor wordt gegeven.

Restschade

Inwoners van Meerssen geven aan dat ze ook nu nog dagelijks herinnerd worden aan de watersnood, vooral door de restschade die over is gebleven na de vergoeding van de verzekering. "De overheid, onze minister-president, zei daags na de ramp dat hij ons ruimhartig ging helpen. Maar als we nu anderhalf jaar later de balans gaan opmaken, dan moeten we eigenlijk concluderen dat het alles behalve ruimhartig is geweest", stelt Kris Förster.
Hij noemt als voorbeeld de schade die bewoners van zijn straat hebben geleden. De schade was daar gemiddeld zo'n 150.000 euro, stelt hij. "De verzekering heeft daar zo'n 70 procent van vergoed. Een mooi bedrag natuurlijk, maar als je bedenkt dat daar alles van hersteld moet worden, vaak complete benedenverdiepingen, inboedel, schuren en tuinen, dan kom je met dat geld niet uit."

Strenge criteria

Gedupeerden zouden gecompenseerd worden uit de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts). "Die wet is er wel, maar de criteria waaraan je moet voldoen om een schadevergoeding te krijgen, zijn allemaal zo streng geformuleerd waardoor veel mensen bijna niets, of zelfs helemaal niets hebben gekregen", weet Förster.
Daarom gaat hij samen met wethouder Vanessa de Rond in Den Haag pleiten voor meer hulp. "Het is voor ons nog niet voorbij. Onze inwoners zijn nog aan het worstelen om hun spaarpotjes en pensioen weer op orde te krijgen, nieuwe meubels te kopen en de tuin aan te leggen. Voor hen is het nog niet voorbij en die boodschap wil ik graag overbrengen", vertelt De Rond.