Vrouw in de Media Award: 'Belangrijk dat je je laat horen'

Inge Godthelp neemt de Vrouw in de Media Award in ontvangst. © Twitter/Inge Godthelp
Politiechef Inge Godthelp heeft donderdag de Vrouw in de Media Award in ontvangst genomen. Volgens Godthelp een belangrijke prijs. "Het is belangrijk voor elk vakgebied dat je je als vrouw laat horen", zegt ze.
Godthelp heeft de award gekregen omdat zij zich vorig jaar het beste heeft geprofileerd als vrouwelijke expert en rolmodel in de media.

Vereerd

"Superblij en vereerd dat ik de award heb gekregen. De nominatie was al verrassend en dat ik hem win al helemaal", zegt de politiechef in een reactie. "Door deze award - die ik niet kende - ben ik me wel bewust geworden van het belang ervan. Ik ben er bewuster van geworden, terwijl het ook deel van mijn werk is."

Verschillen

Wat je moet doen om de award te krijgen, weet Godthelp niet. "Blijkbaar de dingen die ik heb gedaan. Ik doe gewoon mijn werk. Het is belangrijk dat deze award er is, zodat we leren om te gaan met verschillen. Zo'n award maakt duidelijk dat het niet vanzelfsprekend is. Het is belangrijk dat het gehoord blijft."
Godthelp heeft de prijs donderdag in ontvangt genomen van Marga Miltenburg, van de organisatie achter de award. De politiechef maakt nu kans op een landelijke prijs.

Vrouwen ondervertegenwoordigd

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws. In 2015 was het percentage vrouwen dat als expert in de media verscheen slechts 12 procent. Dat is gestegen naar ruim 28 procent in 2019. Vanaf dat moment blijft een verdere stijging echter uit. In 2021 lag het percentage vrouwen dat als expert aan het woord kwam namelijk op bijna 27 procent.
"We zijn weer iets gedaald, dus daar moeten we iets aan doen", zegt Miltenburg. "We willen graag vrouwelijke experts meer in de media presenteren", zegt Miltenburg. "Mannen zeggen meteen ja. Ze willen nauwelijks weten waarover het gaat. Vrouwen zijn iets bescheidener. Je moet ze gewoon over de streep trekken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!