Aantal auto-inbraken flink gestegen in Limburg

De twintigers worden onder meer verdacht van het stelen van auto's. © iStock
Dieven hebben het weer vaker voorzien op auto's. Het aantal auto-inbraken nam afgelopen jaar toe. De politie kreeg 3191 meldingen van inbraak, ten opzichte van 2214 keer een jaar eerder. Dat is een stijging van ruim 44 procent.
Landelijk steeg het aantal auto-inbraken ook, maar met bijna 12 procent wel een stuk minder hard. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Flinke stijging

In de meeste provincies nam het aantal inbraken in personenauto's flink toe, behalve in Flevoland, Utrecht en Gelderland. Groningen kende de grootste stijging: daar verdubbelde het aantal auto-inbraken zelfs bijna. Ook in Drenthe, Overijssel en Zeeland braken dieven veel vaker in auto's in.
Gekeken naar de Limburgse gemeenten was de sterkste toename te zien in Simpelveld, Voerendaal en Beekdaelen. In zeven Limburgse gemeenten daalde dit aantal juist. Bergen staat daarbij bovenaan; daar halveerde het aantal auto-inbraken bijna. In absolute aantallen staan Maastricht, Heerlen en Roermond bovenaan.

Dalende lijn

Het aantal auto-inbraken nam de afgelopen jaren in Limburg juist flink af. In 2014 kwamen er nog 5889 meldingen bij de politie binnen. Het aantal inbraken in 2022 is vergelijkbaar met 2018. Tijdens de coronacrisis, toen veel mensen thuiswerkten en dieven ook vaker thuisbleven, daalde dit aantal naar 2147 in 2020 en 2214 in 2021.