Files en ongelukken door sneeuwval: code geel voor gladheid

Drukte op de A73 door sneeuwval, 19 januari 2023. © Fer Traugott
Het verkeer op de Limburgse wegen heeft donderdagochtend last van gladheid door sneeuwval gehad.
De wegen in het noorden en midden van het provincie waren wit, waardoor het verkeer er al vroeg langzamer moest rijden of stilstond. Het KNMI geeft donderdagochtend voor bijna het hele land code geel af vanwege de kans op gladheid.

Gladheid

De platgereden sneeuw maakt de wegen spekglad. Op de Karissendijk in Egchel belandde rond 7:00 uur een auto in de sloot. Het voertuig was vermoedelijk door gladheid uit de bocht gevlogen. De bestuurder wist op eigen kracht uit het voertuig te komen en raakte niet gewond. De opgeroepen traumahelikopter kon daarom rechtsomkeer maken.
Het verkeer wordt geadviseerd de snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden. Als je niet de weg op hoeft, blijf dan thuis.

Vertraging

Vooral op de snelwegen richting Eindhoven staat het verkeer vast. Op de A2 schaarde een vrachtwagen met aanhanger waardoor meerdere rijstroken dicht zijn. Dit zorgt op de A67 en A2 voor flinke files richting Eindhoven. Ook melden weggebruikers dat de snelwegen rond Eindhoven glad zijn.
Inmiddels loopt het verkeer ook op de A73 en A74 vast, door gladheid. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd. Doordat het streekvervoer staakt, is er bovendien meer verkeer op de weg. Bekijk de actuele verkeersinformatie.

Sneeuwbui

In de loop van de nacht is de regen en natte sneeuw overgegaan in sneeuw die blijft liggen. De sneeuwbui trekt volgens Meteo Limburg van noordwest naar zuidoost over de provincie. Noord- en Midden-Limburg waren donderdagochtend al vroeg wit. Maar ook in delen van Zuid-Limburg begint het langzaam te sneeuwen. Er kan plaatselijk 1 tot 3 centimeter sneeuw vallen.