Gaat mediator BieOs redden? Vrijwilligers zien het somber in

Partijen van streekomroep BieOs gaan met een mediator om tafel. © iStock
Voormalig vrijwilligers van streekomroep BieOs en het bestuur gaan met een mediator om tafel om de toekomst van de omroep te bespreken. Vrijwilligers betwijfelen echter of het advies wel aankomt bij bestuursleden Ronny en Hubert Hermans.
"Het enige juiste besluit is dat het echtpaar Hermans opstapt", aldus Jean Geurts tegen L1. Hij is al ruim 20 jaar bij het vrijwilligerswerk betrokken. Eerst bij voorloper Streekomroep START, dat opging in BieOs, en nu bij de nieuwe omroep Doorstart-TV.

Onrust

Binnen de streekomroep BieOs, voor de gemeenten Beek, Stein en Sittard-Geleen, is het al langere tijd hommeles. Zo zijn bestuursleden Ronny en Hubert Hermans tot persona non grata verworden. Afgelopen maandag gingen de drie gemeenten in gesprek met het huidige bestuur. Om een beeld te krijgen van de huidige situatie is besloten een onafhankelijke mediator aan te stellen.
De kwartiermaker moet, na gesprekken met alle betrokken partijen, tot een advies komen over hoe de toekomst van de streekomroep gewaarborgd kan blijven. "We zijn nu eerst bezig met een profielschets van de mediator. Daarna gaan we ons met de precieze opdracht voor die mediator bezighouden", aldus een woordvoerder van de betrokken gemeenten.

Verwijderd en mail geblokkeerd

"Ik ben benieuwd of ze zich aan dat advies gaan houden", voorziet Geurts. "Het moet toch altijd maar gaan hoe het echtpaar het wil. Tegenspraak dulden ze niet. Een vrijwilliger diende een motie van wantrouwen in. Daar waren ze niet van gediend en die man is overal uit verwijderd, zelfs zijn privémail werd geblokkeerd."

'Vechten tegen de bierkaai'

Ook Rick Ummels, jarenlang voorzitter van de stichting achter de streekomroep, herkent dat beeld van het echtpaar. "Zij bemoeien zich met de gehele workflow, dat is niet juist. Ik heb altijd geprobeerd iedereen op een lijn te houden en de situatie te managen. Maar op een gegeven moment was dat vechten tegen de bierkaai", aldus Ummels. Hij legde in december zijn werk als voorzitter neer. "Hermans heeft maar één idee, en zo moet het. De mening van een ander doet er voor hen gewoon niet toe. De enige oplossing nu is dat het echtpaar Hermans een stap terug doet. Anders weet ik ook niet hoe deze situatie gered kan worden."

Uitzendrechten afgenomen

Voor het voortbestaan en de uitzendrechten van de omroep is de nodige haast geboden bij dat advies van die mediator. "Het Programma Bepalend Orgaan (PBO) is in december opgestapt, inmiddels bijna twee maanden geleden. Een omroep mag wettelijk gezien maar vier maanden zonder PBO zitten, anders neemt het Commissariaat voor de Media de uitzendrechten af. Dat is al over twee maanden", legt vrijwilliger Geurts uit. "Maar het is te hopen dat het zo ver niet hoeft te komen."
Het echtpaar Hermans was woensdagavond niet bereikbaar voor een reactie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!