Rijkswaterstaat en ANWB: drukkere spits door staking en weer

Stockfoto © iStock
Door de landelijk afgekondigde stakingen in het streekvervoer en de weersverwachting kan het donderdag 'pittig' worden op de weg.
Dat verwacht de verkeersinformatiedienst van de ANWB. Ook Rijkswaterstaat waarschuwt voor een drukkere ochtendspits.

Thuiswerken

"De spits is op donderdagochtend altijd al druk. In combinatie met de staking en de weersomstandigheden kan het pittig worden", zegt een woordvoerder van de ANWB. "Mensen die weten van de staking zullen waarschijnlijk thuiswerken", verwacht hij.

Drukte

Een concrete verwachting van de drukte geven, is volgens de ANWB op dit moment lastig, omdat in diverse regio's gestaakt wordt, maar de staking en de weersverwachting zijn "ingrediënten die kunnen zorgen voor drukte", zegt de woordvoerder.

Sneeuw

In de nacht van woensdag en donderdag gaat het volgens Meteo Limburg sneeuwen. Er wordt voor onze provincie 1 tot 4 cm sneeuw berekend. Ook donderdagochtend moet men rekening houden met sneeuwbuien. In de middag klaart het op en het wordt zo'n 3 à 4 graden.

Code geel

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft ook code geel afgegeven voor het hele land op donderdag vanwege het winterse weer en de kans op gladheid.

Staken

Donderdag en vrijdag leggen duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer het werk neer na een mislukt cao-overleg. Behalve in het streekvervoer staken ook medewerkers van bedrijven die meerdere soorten openbaar vervoer aanbieden en chauffeurs van touringcarbedrijven. Zij kondigden aan zich aan te sluiten bij de al geplande stakingen.

Advies

"We adviseren de reizigers om op de stakingsdagen de actuele reisinformatie op website van Arriva en de reisapp te bekijken voordat ze op reis gaan. Ook wordt er een aparte website ingericht met informatie over de staking. Er wordt geadviseerd om alternatief vervoer te regelen bij belangrijke gebeurtenissen zoals een uitvaart of huwelijk", zegt een woordvoerster van Arriva.
Hoeveel werknemers van Arriva zullen staken, is niet bekend.