Drie maanden cel en taakstraf voor Geleense politiemol

Stockfoto © Istock
Een oud-wijkagent uit Geleen, die informatie uit politiesystemen verkocht aan criminelen, moet drie maanden de cel in. Daarbovenop komt nog eens een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, en een taakstraf van 200 uur.
Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald. Het OM eiste eind vorig jaar nog een celstraf van 10 maanden voor ambtelijke corruptie en het bezit van een namaakwapen.
De nu 56-jarige oud-agent werd eerder bij de rechtbank tot 10 maanden cel veroordeeld, maar daartegen ging hij in beroep. De man was eerder al ontslagen.

Lek

Peter K. was 19 jaar wijkagent toen hij in augustus 2016 werd gearresteerd. Hij kwam in beeld tijdens het onderzoek naar de moord op Sven Prins. Een criminele informant speelde toen informatie van K. door aan een undercoveragent. Hiervoor kreeg K. een bedrag van 1500 euro. Ook had de agent politie-informatie gedeeld met een paar vriendinnen om indruk te maken.

Langdurig

De straf valt lager uit dan de eis omdat de behandeling van de zaak volgens het Hof langer heeft geduurd dan nodig is. Ook wordt er rekening gehouden met het feit dat de oud-politieman psychisch in de knoop is geraakt en daarvoor in therapie is gegaan.