Samenwerking haven Rotterdam: Limburg belangrijk achterland

De Rotterdamse haven wordt een belangrijke partner als het gaat om de afvoer van afval en maakindustrie. © iStock
Limburgse transportbedrijven gaan in de nabije toekomst samenwerken met de Rotterdamse haven. “Rotterdam is een partner die snapt dat het achterland, Limburg, juist van belang is."
Dat vertelt Paul Goris, voorzitter bij European Logistics Center Limburg (ELC).

Doorvoerfunctie

ELC, de branchevereniging van logistieke bedrijven in de provincie Limburg, ziet grote waarde in de samenwerking met de haven van Rotterdam. "Het partnerschap is belangrijk om de transportmogelijkheid over het water en de doorvoerfunctie van Limburg naar andere havens goed te benutten."

Verduurzaming

Volgens Paul Goris heeft dat voornamelijk één doel. “De bedoeling is duurzamer transport. Dat kan over het spoor en over water." Eerder is er al gekeken hoe afval over onder andere de Maas afgevoerd kan worden om het wegennetwerk te ontlasten en de uitstoot van vrachtwagens te beperken.

Rol Limburg

De rol van Limburg is daarin groot en werd volgens Goris ook in de Rotterdamse haven opgepikt. "Limburg is een zeer belangrijke provincie waarbij het gaat over transport van maakindustrie, afval en andere goederen stromingen. Limburg heeft een belangrijke doorvoerfunctie, bijvoorbeeld naar havens zoals Rotterdam en Antwerpen. Maar denk ook aan Vlissingen. Vanuit die havens en naar die havens toe komt veel transport door Limburg."

Belangrijke partner

Het mes snijdt aan twee kanten, Limburg heeft Rotterdam ook nodig als partner, bijvoorbeeld als het over logistieke problemen gaat. "Zoals bij spoorproblemen of sluisproblemen. Dan heb je in de Rotterdamse haven een partner om dit soort problemen te bespreken in Den Haag, maar ook in Brussel." Ook partners in Brabant zijn belangrijk aangezien bijna alle doorvoer van of naar Limburg door deze provincie loopt.
Op korte termijn gaan ELC Limburg en de haven aan de slag. Het eerste waar ze naar kijken is de afvoer van afval.