Zaken Gino en Gianna: politie is klaar met complotten

Het politiebureau in Brunssum © L1(Erwin Minkenberg)
De politie in Brunssum doet een oproep om bij grote misdaadzaken waarbij kinderen het slachtoffer zijn, voorzichtig te zijn met het delen van complottheorieën.
Niet alleen slokken zulke ongefundeerde tips veel politiecapaciteit op die nodig is bij het onderzoek, ook maken zulke verhalen het vaak nog moeilijker voor nabestaanden om hun verdriet te verwerken.

Desinformatie

"De politie, het Openbaar Ministerie en nabestaanden hebben steeds meer last van complotdenkers en burgerspeurders. Zij bemoeien zich ongevraagd met zaken en verspreiden desinformatie. Daarmee verstoren ze het onderzoek en kwetsen ze betrokkenen en slachtoffers", schrijft de politie in een oproep op Facebook.

Gino en Gianna

De politie-eenheid Brunssum-Landgraaf kreeg vorig jaar in twee gevallen te maken met zulke complottheoriën. De gebeurde afgelopen zomer bij de ontvoering en latere vondst van het lichaam van de negenjarige Gino. De schietpartij in december in Brunssum waarbij de veertienjarig Gianna om het leven kwam, bleek ook voor verschillende mensen aanleiding om wilde verhalen te verspreiden.

Op niets gebaseerd

Deze theorieën frustreren het onderzoek, schrijft de politie: "Al die signalen zullen we toch in eerste instantie serieus moeten nemen, omdat je niets over het hoofd wilt zien. Maar eigenlijk moeten we ook vrij vaak daarna constateren dat het op niets gebaseerd is. Uiteindelijk gaat daar veel politiecapaciteit naar toe."

Terughoudendheid

Door social media en omdat de politie regelmatig de hulp inschakelt van het publiek bij het oplossen van misdrijven, wordt het steeds makkelijker voor burgers om de politie informatie te geven. Deze complotten zijn de keerzijde van de medaille, en de Brunssumse politie vraagt nu om terughoudendheid. "Door internet gaan steeds meer mensen zich met de zaak bemoeien en eigen theorieën ontwikkelen. Maar heb je gedachten bij een zaak, welke puur op gedachten zijn gebaseerd, dan kunnen wij hier niets mee."