Staking streekvervoer: Arriva waarschuwt reizigers

Het streekvervoer voert actie voor betere werkomstandigheden en een hoger loon © Edward-Media
Machinisten, conducteurs en buschauffeurs van Arriva leggen donderdag en vrijdag net als duizenden collega's van andere streekvervoerders het werk neer.
Dat meldt vakbond FNV na een cao-overleg waarin de bonden en werkgevers niet tot een akkoord konden komen.

Waarschuwingen

Arriva waarschuwt reizigers in Limburg om donderdag en vrijdag niet de trein of de bus te pakken. Hoe groot de gevolgen van de staking zullen zijn, weet de streekvervoerder nog niet. "Pas op het laatste moment is duidelijk of er ritten uitvallen door de staking. Als dat het geval is, wordt dat zo snel mogelijk verwerkt in alle reisplanners- en apps", meldt Arriva.

NS wel

De staking houdt in dat er donderdag en vrijdag vrijwel geen bussen of regionale treinen zullen rijden van andere maatschappijen dan de NS. Alleen in NS-treinen en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt dan niet gestaakt, want dat personeel heeft eigen cao's. Onder de cao streekvervoer vallen 13.000 medewerkers en duizenden daarvan zijn lid van de bond.

Eerdere acties

In september en oktober legden stakers het streekvervoer verspreid over het hele land ook al plat. Eigenlijk zou er in het najaar nog een vierdaagse landelijke stakingsreeks komen, maar die werd afgeblazen toen het cao-overleg met de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) werd hervat. De partijen zaten in de nacht van dinsdag op woensdag tot diep in de nacht om de tafel, maar konden niet tot een akkoord komen.

Loonsverhoging en werkdruk

VWOV verklaarde na de onderhandelingen dat de vakbonden ondanks een "bovengemiddeld hoog loonbod" van 8 procent het overleg hebben afgebroken. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag betwist dat, en zegt dat de partijen simpelweg in een impasse terechtkwamen over onder meer die loonsverhoging, de duur van een nieuwe cao en maatregelen om de werkdruk in het streekvervoer te verlagen.