Samenleving polariseert: 'Beter naar elkaar luisteren'

Stockfoto © iStock
Uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat polarisatie toeneemt. Ruim een miljoen Nederlanders heeft zelfs al het contact met vrienden en familie beëindigd wegens de hevige discussies die ontstaan.
Kenneth Moesquit, voorzitter van mensenrechtenorganisatie Comité voor gelijke rechten Zuid-Limburg, roept mensen op om beter naar elkaar te luisteren.

Verbinden

"Mensen beroepen zich op het geven van zijn mening, maar dat is juist een deel van het probleem. We moeten juist beter naar elkaar luisteren", aldus Moesquit. "We moeten niet polariseren, we moeten juist verbinden."

Geschiedenis

Moesquit buigt zich ook over de geschiedenis. "Wij staan als comité heel anders in de wedstrijd. Van ons hoeven er geen straatnamen veranderd te worden of standbeelden weggehaald. Dat hoort bij de geschiedenis van Nederland", legt hij uit. "De huidige Nederlanders zijn daar niet schuldig aan. De daders zijn al ruim zo'n 100 jaar geleden begraven."
Wel pleit Moesquit voor het noodfonds, dat premier Rutte in december al aankondigde. "Laten we dat noodfonds gebruiken om te investeren in educatie."