OM eist twee jaar cel voor spookrijdende mensensmokkelaar

Het voertuig werd klemgereden op de A76 bij Heerlen. © Koninklijke Marechaussee
Het is vaak raak in Limburg: mensensmokkelaars die gepakt worden met materiaal om mensen illegaal naar Engeland te brengen. Als het aan justitie ligt, moeten verdachten hiervoor flink gestraft worden.
Zo ook Ako A. uit Iran, stelt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag in de rechtbank van Maastricht. De 30-jarige Iraniër wordt onder meer verdacht van mensensmokkel, het voorbereiden van mensensmokkel én het bijna aanrijden van een motoragent. Eis? Twee jaar cel en een ontzegging van de rijbevoegdheid van één jaar.

In de richting van politie

Het is 28 juni 2022 wanneer de Duitse politie in de omgeving van Aken een Audi Q7 met Engels kenteken wil controleren. Ako bestuurt de wagen en op de bijrijdersstoel zit een asielzoeker. De Iraniër negeert een stopteken en rijdt met hoge snelheid richting Limburg. De Nederlandse opsporingsdiensten wachten de auto op aan de A76 bij Heerlen. Ako rijdt plankgas richting de N281 en vervolgens weer terug naar de A76, waar hij een motoragent de stuipen op het lijf jaagt door in zijn richting te rijden. Tijdens de politieachtervolging rijdt de dertiger tegen het verkeer in en gooit een paar zwemvesten uit het raam. Uiteindelijk rijdt de politie Ako klem bij een tankstation.

'Het is levensgevaarlijk'

Agenten vinden in de Audi diverse spullen - waaronder een rubberboot, een buitenboordmotor, brandstof én veertig zwemvesten - die kunnen worden gebruikt om mensen illegaal het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk te laten oversteken. "Mensen komen om het leven, het is levensgevaarlijk. Door de stroming, het drukke scheepvaartverkeer, de watertemperatuur en de onvoldoende zwemvaardigheden van migranten. Het is derhalve een feit van algemene bekendheid dat door op deze wijze migranten te vervoeren levensgevaar voor die personen te duchten is", zegt het OM.

Zelf oversteek gemaakt

Volgens justitie weet Ako hoe gevaarlijk zo'n oversteek kan zijn. Hij heeft namelijk zelf in een bootje op zee gezeten. Maar waarom heeft hij een asielzoeker hulp en transport geboden met als doel hem over de grens te smokkelen? "Schulden. Door geldnood heb ik de auto bestuurd. Al was het cocaïne, dan had ik het alsnog gedaan", luidt het antwoord van de Iraniër.

'Toch doet hij het weer'

Het OM veegt Ako's verklaring van tafel. "Ik heb het idee dat u dit niet heeft gedaan om uw schulden af te betalen, maar dat u gewoon een mensensmokkelaar bent." Volgens de openbare aanklager weet de dertiger "dondersgoed van het reilen en zeilen" van een smokkelorganisatie. Ako is in het verleden al eens in Frankrijk aangehouden voor mensensmokkel. "Hij weet hoe het is om in de gevangenis te zitten en toch doet hij het weer."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.