Asbest- en longkanker komt vaker voor in Parkstad

In de Mijnstreek wordt meer asbestkanker dan elders in Nederland gediagnosticeerd. © Jean-Pierre Geusens
In de regio Parkstad krijgen relatief veel mannen mesothelioom, ook wel asbestkanker. Ook komt daar longkanker bovengemiddeld vaak voor. In de Westelijke Mijnstreek is het vooral asbestkanker.
Dat blijkt uit de Nederlandse Kankeratlas van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), die dinsdag gepubliceerd is.

Mijnbouw en chemische industrie

"Het overgrote deel van de mensen die mesothelioom krijgen, zijn mannen die in het verleden hebben gewerkt met asbest, zoals in de mijnbouw en de chemische industrie", aldus het IKNL. Mesothelioom is een vorm van kanker die in de dunne vliezen die om organen heen zitten ontstaat. Dat kan bijvoorbeeld het longvlies zijn, maar ook het hartzakje of het buikvlies. De ziekte komt niet veel voor: tussen 2011 en 2020 werden in Nederland gemiddeld jaarlijks 556 diagnoses gesteld.
Volgens longarts en oncoloog Juliette Degens van het Zuyderland ziekenhuis zitten er vaak tientallen jaren tussen de blootstelling aan asbest en de diagnose van deze vorm van kanker. "Het kan zo zijn dat mensen die in die regio wonen en daar gewerkt hebben, meer in contact zijn geweest met asbest dan gemiddeld in Nederland", zegt zij.

Nederlandse Kankeratlas

In de Nederlandse Kankeratlas zijn de 24 meest voorkomende kankersoorten opgenomen. Van die soorten is te zien hoe vaak deze zijn gediagnosticeerd tussen 2011 en 2020. Uit de kaart blijkt dat bepaalde soorten kanker opvallend vaak of juist minder vaak voorkomen in bepaalde regio's van het land.
Als we naar Limburg kijken, vallen nog twee zaken op. In Arcen en Lottum komt huidkanker iets vaker voor dan gemiddeld. Een andere opvallende Limburgse uitschieter is longkanker, dat vaker vastgesteld wordt in de regio Parkstad. Degens behandelt vaak patiënten uit die regio voor longkanker, zo'n 500 nieuwe patiënten per jaar. "Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met de sociaal-economische status van dat gebied. We weten dat mensen in die regio heel veel roken."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!