Flink meer bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed

Blaastest voor alcohol. © iStock
De Limburgse politie heeft vorig jaar veel meer bekeuringen uitgedeeld voor het rijden onder invloed van alcohol of drugs. Met 2748 boetes lag dit aantal beduidend hoger dan de afgelopen jaren.
Dat blijkt uit jaarcijfers die de politie deze week heeft gepubliceerd.

Hoogste aantal

Ter vergelijking: in 2021 deelde de politie 1879 bekeuringen uit voor rijden onder invloed. Dat was toen het hoogste aantal in tien jaar tijd. Afgelopen jaar lag het aantal boetes met 2748 dus nog eens 46,2 procent hoger.
Limburg is niet de enige provincie waarin het aantal bekeuringen voor rijden onder invloed flink steeg. Ook de politie-eenheden in Oost-Brabant en Den Haag deelden ruim 46 procent meer boetes uit hiervoor. Landelijk steeg het aantal bekeuringen voor rijden onder invloed en het weigeren van een ademanalyse, bloedproef of urinetest met 37,4 procent.

Niet meer controles

De politie liet vorige maand al weten dat er niet meer controles zijn geweest op het naleven van de alcoholwetgeving. "We hebben evenveel aandacht voor het rijden onder invloed als de voorgaande jaren", zei een woordvoerder toen. Wel zijn er minder vaak grootschalige alcoholcontroles, zogenoemde fuiken waarbij alle weggebruikers van een snelweg af geleid worden voor een controle. Omdat de locaties van deze grote controles vaak snel via sociale media gedeeld worden, kiest de politie nu vaker voor kleinere en kortere controles.

In weekenden betrapt

Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland ziet dat er ook weer meer autorijders tijdens weekendnachten betrapt worden met te veel alcohol in het bloed. "Het ging de goede kant op: van 4,1 procent in 2001 naar 1,4 procent in 2017. Dat was bemoedigend. maar sindsdien is het percentage bijna verdubbeld, naar 2,6 procent. Omdat mensen de pakkans als lager ervaren", stelt hij in de Volkskrant.
De politie noemt de pakkans echter 'nog steeds reëel, gezien het onverminderd hoge aantal bekeuringen'. De controles zijn alleen anders, stelt de woordvoerder. "We zijn nu veel meer in het verkeer aanwezig." Soms, bijvoorbeeld na grote evenementen, zet de politie nog wel eens een fuik op.