Veel buitendijkse nieuwbouw ondanks overstromingsgevaar

Afbeelding ter illustratie © iStock
Vier Limburgse gemeenten staan in de top tien waar nieuwe woningen buiten de dijken zijn gebouwd. Het gaat om Venlo, Maastricht, Roermond en Gennep.
Dat blijkt volgens de Volkskrant uit cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving (CLO). In totaal werden in Limburg ruim 5000 woningen buiten de dijken gebouwd, op een landelijk aantal van ongeveer 20.000.

Koploper

Rotterdam is de absolute koploper op het gebied van nieuwe buitendijkse woningen. Daar werden sinds 2000 bijna 8000 woningen buiten de dijken bijgebouwd. In Venlo gaat het om 1934 woningen, gevolgd door Maastricht met 1382 woningen en Roermond 1325.

Klimaatverandering

Op de zevende plek staat Gennep met 578 woningen. De woningen werden, ondanks het overstromingsgevaar, gebouwd buiten de dijken. De vraag is of het nog wenselijk is om woningen te bouwen in de uiterwaarden. Door klimaatverandering is er volgens het KNMI een steeds grotere kans op extreem weer.
In Nederland worden volgens de krant ruim 77.000 woningen in de rivierbedden van de grote rivieren bij hoogwater niet door een dijk beschermd tegen overstromingen.