Limburg loopt warm voor 'echte' vastelaovend

Carnavalsvierders in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
Over 34 dagen dompelt Limburg zich weer onder in het theater dat de vastelaovend heet. Prinsen worden uitgeroepen en optochtwagens worden afgemaakt.
Door de gehele provincie maken vierders zich al weken lang op voor het feest.

Energiekosten

In Sittard wordt momenteel hard gewerkt aan verschillende wagens in de optochthal. Al is dat bij vlagen niet voor iedereen een pretje. "Door de hoge energiekosten gaat de verwarming nog maar twee dagen aan", vertelt wagenbouwer John Smeets van CV De Sjnaake. "Als we met papier-maché aan de slag gaan bevriest het papier soms zelfs. Zo koud is het hier."
Energie is niet de enige kostenpost die duurder is geworden. "Ook de materialen voor de wagen zijn duurder geworden. Het bouwen blijft leuk. Alleen kost een wagen nu zo'n 6500 euro. Dat was een paar jaar geleden nog 4000 euro."

Wagenbouwers

L1-vastelaovendverslaggever Tom Doesborg maakt zich zorgen over het voortbestaan van de traditie van wagenbouwers. "Wagenbouwers kunnen typische zaken aan het licht brengen. Ze kunnen politieke thema's bespreekbaar maken, maar ook echt op actualiteit in gaan."

Financiële uitdaging

Doesborg is benieuwd hoe het de mensen financieel vergaat met de vastelaovend. "Alles is duurder en verschillende evenementen zijn entree gaan vragen. Ik ben benieuwd hoe mensen bepaalde keuzes gaan maken. Gaan mensen naar alle zittingen toe? Of besparen ze het geld voor de vier dagen zelf?", aldus Doesborg in L1mburg Centraal maandag.

Wethouder als prins

In Venray, bij De Piëlhaas, kwam afgelopen zaterdag het prinselijk trio uit. De prins die de vastelaovend in Rooj dit jaar voorgaat, luistert naar de naam Prins Daan I. Daan is geen onbekende in Venray.

Eervolle taak

Daan Janssen (32) is sinds juni wethouder in de gemeente Venray. "Toen ze me vroegen om prins te worden was ik nog onderwijzer op het Raayland College." Natuurlijk accepteerde hij in 2020 de eervolle taak om prins te worden. Niemand wist dat hij door corona tweeënhalf jaar moest wachten op zijn uiteindelijke proclamatie. "Dat was wel even pittig. Je verheugt je er zo op, maar we kwamen twee keer in een lockdown."

Bobmedaille

Om te voorkomen dat carnavalsvierders met een slok op achter het stuur kruipen lanceert Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg de campagne 'Carnavalsbob'. Zo gaat de politie tijdens de vastelaovend alcoholcontroles uitvoeren. Nuchtere automobilisten worden onderscheiden met de Bobmedaille.