Oekraïners willen blijven: scholen passen zich aan

Oekraïense leerlingen op basisschool De Zonnewijzer in Roermond © Guus Benders (L1)
Steeds meer Oekraïners willen in Nederland blijven. Dat vraagt ook om een structurele oplossing voor bijvoorbeeld het onderwijs.
Basisschool de Zonnewijzer in Roermond heeft het onderwijs vanaf de komst van de eerste Oekraïense kinderen zo ingericht dat ze snel het reguliere onderwijs in kunnen stromen. Met twee Oekraïense leraren en met hulp van Oekraïners die al veel langer in Nederland wonen als onderwijsassistenten.

Nederlands leren

Inmiddels duurt de oorlog al tien maanden en denken steeds meer Oekraïners aan blijven. In ieder geval zijn ze hier nog wel even. Daarom worden kinderen nu vooral geholpen om zo snel mogelijk Nederlands te leren. En daar kunnen de Oekraïense docenten goed bij helpen.

Netwerk

Directeur Jos Clout kwam via zijn eigen netwerk op het spoor van de Oekraïense docenten. Eerst waren die handig omdat niemand wist hoe lang de Russische invasie zou duren. Leerlingen kregen dan les in het Oekraïens en zouden dan niet met een achterstand hoeven terugkeren naar hun eigen land.

54 nationaliteiten

Clout is wel wat gewend met leerlingen die Nederlands moeten leren. De ruim 200 leerlingen op de Zonnewijzer hebben maar liefst 54 nationaliteiten. "De Oekraïense leerlingen zijn daarin niet anders dan andere leerlingen die de taal nog moeten leren. Alleen hebben ze nu dus wel hun eigen docenten met een Oekraïense achtergrond."

Onderwijsassistenten

Uit een handvol vrijwilligers met Oekraïense roots die zich al in een vroeg stadium meldden om te helpen zijn inmiddels twee mensen in dienst genomen als onderwijsassistent. Zij helpen de leerlingen ook met taal en ondersteuning. Op deze manier is er plek voor 30 leerlingen, verspreid over twee klassen. Als ze op een basisniveau Nederlands zitten, stromen ze door naar een reguliere klas.

Samen

Docent Nataliya Nyshta kwam zelf als vluchteling naar Nederland en zegt blij te zijn hier aan de slag te kunnen. "Ik vind het Nederlands zelf ook nog een beetje moeilijk. Maar ik leer iedere dag bij. Het is geweldig om het samen met de kinderen Nederlands te leren."

Veilig

Clout denkt dat zijn aanpak ook voor andere scholen zou kunnen werken. "Al wil ik niet zeggen dat wij het enige juiste doen. Ik weet alleen dat het hier bij ons op deze manier goed werkt. Op andere plekken werkt een andere manier misschien net zo goed. Kinderen moeten zich vooral veilig voelen, dan komt de rest vanzelf."