Hoogwater: maatregelen om nieuwe dijk Beesel te beschermen

Waterschap Limburg neemt in Beesel maatregelen vanwege het hoogwater. Reden is dat de dijk daar pas is versterkt en dat daardoor het gras nog niet volledig is teruggegroeid. Door gras aan te leggen vindt er geen slijtage plaats aan de dijk.
De afgelopen dagen heeft het flink geregend en daardoor is de Maas aan het stijgen. Volgens Rijkswaterstaat gaat de Maas zondag flink stijgen. De piek wordt vermoedelijk dinsdag bereikt.

Zandzakken

In Beesel zijn ze bezig met het versterken van de dijk. Er worden krammatten geplaatst. Dat zijn doeken die vast worden gezet met krammen en worden verzwaard met zandzakken. De Maas is bij Beesel smaller en stroom sneller. "We willen voorkomen dat de net opgeleverde dijk schade oploopt. We willen liever schade voorkomen dan achteraf repareren", schrijft het waterschap.

Onder lopen

De afgelopen dagen blijft de afvoer van de Maas rond de 800 kubieke meter per seconde. Zondag gaat die afvoer stijgen naar ongeveer 1300 kuub. De verwachting is dat dinsdag de afvoer nog iets verder kan stijgen naar 1400 kuub. Grote problemen door het hoogwater worden niet verwacht. Wel kunnen uiterwaarden onder lopen. Na dinsdag gaat de Maas sterk dalen en is de waterpiek voorbij.
Bij de andere beken in Limburg, zoals de Geul, ziet het waterschap een stijging. Maar ook hier is de verwachting dat dit niet zal leiden tot wateroverlast. "De verhoogde afvoeren zijn normaal voor de tijd van dit jaar en we blijven de situatie goed in de gaten houden", aldus het waterschap.