Grubbenvorst maakt 'mooiste optocht in jaren' in nieuwe hal

Vrijwilligers bouwen aan hun wagen in de nieuwe loods in Grubbenvorst. © L1 (Gerard Pansier)
Met Gekke Maondaag voor de deur wordt in Grubbenvorst hard gewerkt om de praalwagens af te maken. De wagenbouwers doen dit voor het eerst in de nieuwe hal aan de Witveldweg.
Volgens Tom Rutten van de Plaggenhouwers wordt de optocht op 6 februari er een die ze in het dorp al zeker 15 jaar niet meer hebben gezien.

Binding en rust

De Raat, zoals de hal heet, moet volgens de initiatiefnemers een broedplaats voor nieuwe ideeën worden. En dat lijkt al gelukt: "Mensen zoeken binding en rust. Dat hebben ze hier gevonden. We zien het aan de kwaliteit van de wagens. Iedereen kijkt ook naar iedereen, leert van iedereen", zegt Rutten. Hij geeft ook aan dat er vanuit Horst en Venlo interesse is getoond in het Grubbenvorster concept.

Noodzaak

De hal, op initiatief van Gekke Maondaags Vereiniging de Plaggenhouwers en Stichting Gewoën Grubbevors, is volgens Rutten een welkome plek voor de wagenbouwers: "We hebben jarenlang op boerenerven gebouwd. Maar er gaan steeds meer boeren stoppen. Daarbij is het verzekeringstechnisch niet haalbaar. Het is koud en nat", zegt Rutten.

Voor alle culturele verenigingen

In De Raat kunnen alle culturele groepen en evenementen in Grubbenvorst klussen en spullen opslaan voor een klein bedrag. Dat kan onder andere doordat de loods energieneutraal is gebouwd. De Plaggenhouwers en Gewoën Grubbevors zorgden voor een beginkapitaal, daarnaast kwam de hal tot stand door de belangeloze inzet van bedrijven en vrijwilligers.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!