Limburgse actievoerders bij 'historische protestdag'

Thomas van der Steen (2de van rechts) bij de bruinkoolafgraving Gartzweiler II vlakbij Lützerath. © Orange Media
Duizenden mensen zijn afgekomen op de demonstratie tegen de bruinkoolafgraving bij Lützerath in Duitsland. Thomas van der Steen (18) is er ook bij. Hij is samen met een groepje actievoerders vanuit Roermond vertrokken.
"Dit voelt wel als een historische dag waar je bij wil zijn", vertelt Thomas van der Steen. De scholier uit Roermond wil deze massademonstratie op een half uurtje van zijn woonplaats voor geen goud missen.

Symbool

Thomas van der Steen: "Dit protest is niet alleen tegen de sloop van Lützerath. Het dorpje staat symbool voor onze acties om het gebruik van fossiele brandstoffen af te schaffen."

Greta Turnberg

De 18-jarige Roermondenaar is lid van de internationale actiegroep Fridays For Future opgericht door Greta Thunberg. De bekende Zweedse activiste is ook aanwezig bij het protest in Duitsland. Thomas van der Steen: "Ik heb haar al een paar keer ontmoet bij klimaatbijeenkomsten in Stockholm." Thomas weet inmiddels wel hoe hij zich moet voorbereiden op een demonstratie: "Warme kleren, regenpak en water dat is altijd belangrijk."
De politie voert bij het Duitse bruinkooldorp charges uit op een groep gemaskerde actievoerders. Die probeerden de politie te provoceren. Bij de confrontaties zouden drie actievoerders gewond geraakt.