Opruimkosten drugsdumpingen flink gestegen in Limburg

Er werden in augustus tientallen vaten gevonden in Roermond. © Fer Traugott
In Limburg zijn de kosten voor het opruimen van drugsdumpingen vorig jaar flink gestegen. In 2021 werd er bij de provincie nog subsidie aangevraagd voor opruimkosten van 150.000 euro, vorig jaar liep dit bedrag op naar 260.000 euro.
Dat blijkt uit cijfers van BIJ12, de uitvoeringsinstantie waar grondeigenaren een vergoeding kunnen aanvragen als zij drugsafval op hun land aantreffen. Het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau (Omroep WNL) kreeg inzage in de gegevens.

Koploper

De grote, dure drugsafvaldumpingen komen het vaakst voor in Noord-Brabant, maar Limburg volgt inmiddels op de voet. In Brabant namen de kosten namelijk flink af, van 690.000 euro in 2021, naar 260.000 euro vorig jaar.
Net als in Limburg stegen ook in Noord-Holland en Groningen de kosten voor het opruimen van synthetisch drugsafval aanzienlijk.

Subsidie

In de afgelopen twee jaar werd er voor ruim een miljoen euro subsidie verleend door de provincies voor de opruimwerkzaamheden. De daadwerkelijke kosten waren dubbel zo hoog, ruim 2,1 miljoen euro. Dat betekent dat gedupeerde landeigenaren zelf ook voor een groot deel van de kosten opdraaien.
Het is overigens nog goed mogelijk dat het aantal subsidieaanvragen verder oploopt, omdat de aanvraag pas ingediend kan worden wanneer alle kosten zijn gemaakt, dus na de sanering.