Limburgers naar grote demonstratie bruinkooldorp Lützerath

Een van de Limburgers die gaat demonsteren is Thomas van der Steen uit Roermond © L1
Acht Roermondse scholieren gaan zaterdag demonstreren bij het Duitse 'bruinkooldorp' Lützerath, zo'n 30 kilometer over de grens bij Vlodrop.
Ze zijn lid van Fridays for Future, de door Greta Thunberg opgerichte klimaatgroepering. De Zweedse milieuactiviste is zelf ook aanwezig.

Drukte

De demonstratie vindt plaats uit solidariteit met de bezetters van het dorp. Een woordvoerster verwacht er zeker 20.000 mensen. Uit Nederland gaan drie bussen met 150 mensen naar deze demonstratie. Daarnaast komen veel Nederlanders met eigen vervoer, zei ze.

Bruinkool

Meer dan twee jaar wordt het dorp bezet in een poging om de afgraving van de grond onder Lützerath voor de winning van bruinkool te voorkomen. De politie begon dinsdag met het opruimen van de barricades rond het dorp, wat tot confrontaties met de bezetters leidde.

Tunnels

Enkele bezetters van hebben zich verschanst in een ondergrondse tunnel. Op een video zijn daarvan beelden te zien. De politie bevestigt gehoord te hebben van de tunnel onder Lützerath en gaat op onderzoek uit. Volgens activisten die in boomhutten in het dorp zitten, zijn agenten naar ingangen aan het zoeken.
Veel activisten die uit het dorp zijn weggehaald door de politie, sluiten zich aan bij een groot actiekamp in Keyenberg op enkele kilometers van het bezette dorp
Dinsdag sprak L1 met een Limburgse activiste die inmiddels al een week in een boomhut in Lützerath verblijft.

Open brief

Zo'n 200 wetenschappers en prominente Duitsers hebben in het blad Der Spiegel in een open brief opgeroepen met de bruinkoolwinning te stoppen. Het winnen van bruinkool in Lützerath is volgens hen niet nodig om Duitsland aan elektriciteit te helpen.