Maas bereikt zondag hoogste punt in Maastricht

Archieffoto van hoogwater in de Maas tussen Kessel en Beesel. © Omroep Peel en Maas
De afvoer van de Maas bij Sint Pieter, in Maastricht bereikt naar verwachting zondag het hoogste punt. Dan voert de regenrivier zo'n 1400 kubieke meter water per seconde af.
Vanaf dinsdag zakt het waterpeil van de rivier weer, aldus Rijkswaterstaat vrijdag. De dienst voorziet geen grote hoogwaterproblemen, maar de Maas zal op een aantal plekken wel buiten de oevers treden.

Vele regen

Door de vele regen van de afgelopen dagen stroomt er veel water vanuit Frankrijk en de Belgische zijrivieren naar de Maas. Vrijdagmorgen was de afvoer bij Sint Pieter nog 800 kubieke meter per seconde, maar zaterdag gaat dat peil volgens Rijkswaterstaat snel stijgen, totdat in de loop van zondag de afvoerpiek wordt bereikt.

Geul

Ook de Geul wordt goed in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat. Door de verwachte neerslag in Zuid-Limburg en België is de reële verwachting dat de waterafvoer van de Geul kan stijgen naar twintig kubieke meter per seconde. Deze afvoer komt ongeveer één keer per jaar voor.

Uiterwaarden

Vanaf zaterdag zullen ook de uiterwaarden van Rijn, Waal en IJssel gaan onderlopen volgens Rijkswaterstaat. Natuurbeheerders, boeren en gemeenten zijn eerder deze week al gewaarschuwd dat ze vee en losse spullen langs de rivieren moeten weghalen. Ook laaggelegen kades zoals de Waalkade in Nijmegen worden vanaf vrijdag afgesloten vanwege hoogwater.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat kan vrijdag nog niet zeggen wanneer de hoogste stand van de Rijn bij Lobith wordt bereikt. Dat zal ergens volgende week zijn, maar is afhankelijk van hoeveel regen er werkelijk valt in het stroomgebied van de rivier vanaf Zwitserland. Naar verwachting komt de Rijn niet boven de 15 meter boven NAP bij Lobith. Pas vanaf dat moment spreekt de waterbeheerder van hoogwater.

Binnenvaart

De binnenvaart wordt volgende week wel gewaarschuwd voor bijvoorbeeld lagere doorvaarthoogtes onder bruggen door de verhoogde waterstand op de Waal, de belangrijkste scheepvaartroute van Nederland.

Extra pompen en gemalen

Verschillende waterschappen zetten sinds donderdag extra pompen en gemalen in om de grote hoeveelheid neerslag weg te malen uit polders. Sommige dijkwegen zijn afgesloten vanwege wateroverlast of om plaats te maken voor een pomp.