Burgemeesters willen vergunning voor elk betaaldvoetbalduel

De burgemeesters willen dat elke betaald voetbalclub voor elke wedstrijd vooraf een vergunning aanvraagt © Orange Pictures
Burgemeesters die een betaaldvoetbalorganisatie (BVO) in hun gemeente hebben, willen dat de clubs in het vervolg voor elke thuiswedstrijd vooraf een vergunning aanvragen.
In de vergunning moet beschreven staan wat het risicoprofiel van de wedstrijd is en hoe de veiligheid is geregeld.
Afhankelijk van het risicoprofiel moet qua veiligheid beschreven worden hoe fouillering en cameratoezicht in het stadion zijn geregeld en hoe de kaartverkoop is georganiseerd. Ook moet duidelijk zijn hoe het handhavingsbeleid eruit ziet, hoe een eventuele ontruiming van het stadion in zijn werk gaat en hoe er wordt omgegaan met supporters.

Straf

Clubs met supporters die zich niet aan de vergunningsvoorwaarden houden krijgen straf, variërend van een waarschuwing bij de eerste keer tot een dwangsom of spelen zonder supporters bij herhaaldelijke overtredingen. Als uitsupporters zich als groep misdragen moet hun club de volgende keer of keren met minder, of mogelijk zelfs zonder, publiek spelen. Dat staat in het landelijk handelingskader voor voetbalgemeenten dat door de burgemeesters met een BVO is opgesteld.

Voetbalgeweld

Het handelingskader is gemaakt om meer lijn te creëren in de aanpak van voetbalgeweld. De burgemeesters zien dat ordeverstoringen rondom voetbalwedstrijden na de coronacrisis een steeds vaker voorkomend verschijnsel zijn geworden. Iets wat de portefeuillehouder voetbal in Limburg eerder deze week al constateerde.
De burgemeesters benadrukken dat de KNVB en de clubs in de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor de veiligheid rond het stadion en de wedstrijden. "Maar soms blijkt veiligheid in de afweging van belangen aan het kortste eind te trekken. Gevolg is dat er in de praktijk soms onvoldoende maatregelen worden genomen. Daarom willen de burgemeesters het toezicht aanscherpen, zodat voetbal gastvrij, veilig en toegankelijk blijft", aldus burgemeester Paul Depla van Breda en burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Het handelingskader moet de grenzen die de burgemeester stelt voor iedereen herkenbaarder en voorspelbaarder maken.

Zes weken

Uiterlijk zes weken voor elke wedstrijd moeten gemeente, politie en voetbalclub de laatste informatie met elkaar delen over onder meer het aantal bezoekers en specifieke maatregelen. Bij dat gesprek kan een vertegenwoordiger van de supporters zitten, maar niet bij het deel dat gaat over politie-informatie. Bij derby's bijvoorbeeld Roda JC - MVV is intensiever vooroverleg nodig. Rond de wedstrijd controleert de gemeente of de vergunningsvoorwaarden worden nageleefd. Als dat niet zo is, volgt direct een maatregel.
De aanpak van individuele supporters die zich misdragen, blijft zoals het was. Maar, constateren de burgemeesters, daders blijven vaak anoniem omdat ze zich in een groep misdragen. Daarom willen de burgemeesters zulke groepen bestuursrechtelijk sneller en strenger aanpakken. Zulke maatregelen kunnen twee voetbalseizoenen of langer voortduren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!