Universiteit verplicht lessen grensoverschrijdend gedrag

Maastricht de eerste universiteit die voorlichting over dit thema verplicht stelt voor een complete jaarlaag studenten © Jean-Pierre Geusens
Toekomstige studenten van de Universiteit Maastricht krijgen vanaf september verplichte voorlichting over zaken als seksueel geweld en seksuele grenzen.
Voor toekomstige studenten van de Universiteit Maastricht wordt het dus vaste prik om daar goed over na te denken, zo meldt Trouw.

Eerste universiteit

Daarmee is Maastricht de eerste universiteit die voorlichting over dit thema verplicht stelt voor een complete jaarlaag studenten, zo stelt koepelorganisatie Universiteiten van Nederland.

'Tijd voor een volgende stap'

Tot nog toe organiseerde de universiteit alleen informele workshops en lezingen over het thema, bijvoorbeeld over instemming met seks. "We vinden het nu tijd voor een volgende stap", zegt woordvoerder Koen Augustijn. "Het punt is aangebroken om het vrijblijvende er vanaf te halen en dit thema nog nadrukkelijker op de agenda te zetten." Eerder ondertekende de universiteit al een manifest van Amnesty International, waarmee de onderwijsinstelling zichzelf verplichtte meer te doen om seksueel wangedrag te bestrijden.

Eerdere plannen

In december vorig jaar liet bestuursvoorzitter Rianne Letschert van Universiteit Maastricht al weten dat er plannen lagen om eerstejaars studenten voorlichting te geven met zogenoemde 'Me Too-lessen'. De inhoudelijke invulling van de lessen moest alleen nog nader bepaald worden. Volgens Letschert moesten dergelijke lessen zorgen voor meer bewustzijn over grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast moeten slachtoffers en getuigen van informatie worden voorzien over eventuele volgende stappen. Ook het VISTA College en Hogeschool Zuyd lieten weten bezig te zijn met het invoeren van gedragscodes en lespakketten.

Lessen

Hoe de MeToo-lessen er precies uit gaan zien, is nog onduidelijk. Zo moet de universiteit nog besluiten of de lessen in het onderwijsprogramma worden geschoven, of dat ze een plekje krijgen in de introductieweken. Ook is nog niet duidelijk of de lessen enkel gaan om seksueel wangedrag, of over het bredere thema sociale veiligheid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!