L1mburg Centraal: Steeds meer incidenten met verwarde mensen

Stockfoto © iStock
Voorrang voor statushouders in Horst aan de Maas. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal
Bekijk hier de volledige uitzending

Steeds meer incidenten met verwarde personen

Het aantal meldingen over personen met verward gedrag in Limburg blijft stijgen. Tussen 2017 en 2021 is het aantal gestegen van 4678 naar 7185. Dat laat de nieuwste analyse zien van onderzoekers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er zijn heel veel redenen voor de toename, maar meer meldingen van verward gedrag betekent niet per se meer verwarde mensen.

Voorrang voor statushouders in Horst aan de Maas

De gemeente Horst aan de Maas neemt rigoureuze maatregelen om asielzoekers met een verblijfsvergunning een dak boven het hoofd te bieden. De statushouders krijgen namelijk de komende drie maanden voorrang op sociale huurwoningen. Daarmee wil de gemeente voldoen aan de wettelijke taak om statushouders te huisvesten.

Noodoplossing voor gestrande schepen Bosscherveld

Negen schepen die vastliggen voor de beschadigde sluis Bosscherveld bij Maastricht kunnen door een noodoplossing hun route vervolgen. Met een noodbediening kan Rijkswaterstaat de sluisdeuren alsnog openen zodat deze schepen door de sluis kunnen. Voor andere vrachtschepen en plezierjachten blijft de sluis tussen de Maas en Zuid-Willemsvaart gesloten. Deze schepen moeten omvaren.

Waar gaan we in 2023 op vakantie?

Dat we in een recessie zitten weerhoudt de Limburger er niet van dure en verre reizen te maken naar Azië en Afrika. Thailand, het eiland Bali en Tanzania zijn populair dit jaar. In Europa zijn behalve de bekende zonbestemmingen de Scandinavische landen opvallend in trek.

Nieuw filiaal Historisch Centrum Limburg open, in Heerlen

Wie waakt er over de rechtbankstukken van de Bokkenrijders, documenten uit de Tweede Wereldoorlog maar ook over de bouwtekening van een huis dat net gekocht is? Het Historisch Centrum Limburg. Dat is geen museum. In Heerlen is een nieuwe vestiging geopend van HCL. Dat was hard nodig want archieven slinken niet maar nemen, ondanks digitalisering, steeds meer ruimte in.

VVV-Venlo uitgebekerd na verlies tegen FC Emmen

Heel zuur was het: in de slotseconden van de bekerwedstrijd tegen FC Emmen gaf VVV-Venlo het toch nog weg. Emmen scoorde in de 94ste minuut de 3-2. Daarmee zijn nu alle Limburgse clubs uitgeschakeld in het bekertoernooi.

Interclassics van start gegaan

Vanaf nu kun je in het MECC in Maastricht kijken naar auto's in alle soorten en maten. Je kunt ze kopen én je eigen rijkwaliteiten testen in een simulator. Sem Caelen is op de internationale autobeurs Interclassics en praat ons helemaal bij.

Grootaers Elektronika Maastricht stopt ermee, na 35 jaar

Het is een bekend probleem: de kleine winkel in de buurt die niet kan concurreren met de grote ketens. Vaak vallen ze uiteindelijk om. In Maastricht stopt speciaalzaak Grootaers Elektronika. Na 35 jaar.