Limburg koploper voor vakantie in eigen land

Nationaal Park De Maasduinen blijkt enorm in trek onder vakantiegangers © L1 (Guus Benders)
Limburg is ook voor 2023 in trek bij toeristen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Maar liefst 15 procent van de Nederlanders die hun eerstvolgende vakantie in 2023 in Nederland willen doorbrengen, komt naar Limburg.
Daarmee is de provincie Limburg samen met Gelderland koploper. Op de derde plaats staat Noord-Holland met 13 procent.

Coronawinst

De coronapandemie, waardoor reizen naar het buitenland vrijwel onmogelijk was, heeft Limburg qua vakantiegangers zeker geen windeieren gelegd. Steeds meer Nederlanders gaan in eigen land op vakantie. In 2022 was er een stijging van 11 procent van mensen die in Nederland op vakantie gingen, in 2023 zal dat percentage naar verwachting stijgen naar 13 procent ten opzichte van 2019.

Minder Amsterdam

Ondervraagden uit het onderzoek van de NBTC geven aan dat flexibele voorwaarden, verblijf op een rustige plek en stijgende prijzen de belangrijkste factoren zijn bij het kiezen van een vakantiebestemming dit jaar. Om die reden is Amsterdam juist minder in trek. De hoofdstad heeft te maken met lange rijen bij toeristische attracties en grote drukte.

Limburg profiteert

Iris Bakker, woordvoerder van Visit Zuid-Limburg bevestigt, net als haar collega uit Noord-Limburg, kwartiermaker Raimonda Teisman, het beeld dat Limburg flink profiteert van mensen die in eigen land op vakantie willen.
Volgens Bakker zijn het niet alleen de geijkte bestemmingen die toeristen naar Zuid-Limburg trekken: "We zien dat zeker het wandelen en fietsen tijdens corona erg populair is geworden. Maastricht is een belangrijke trekpleister en vanuit het Heuvelland trekken de mensen veelal ook de natuur in. Zo hebben we bijvoorbeeld een fietsroute in Beekdaelen die erg populair is", legt Bakker uit. "Maar ook de attracties in de regio Parkstad zijn goed vanuit het Heuvelland te bereiken en veel ondernemers in Sittard-Geleen doen mee met social deal-acties. Ook dat trekt weer toeristen aan."

Bewuste keuzes

Wat ook meespeelt dat Limburg steeds populairder is geworden, is het feit dat veel vakantiegangers bewustere keuzes maken. "Mensen maken een weloverwogen beslissing voor hun vakantiebestemming, zeker in deze tijden waarin iedereen toch op de kosten moeten letten. Vakantie wordt dichterbij huis gevierd waardoor de reiskosten lager zijn. Op vakantie met de caravan, tent of camper is natuurlijk goedkoper dan een pakketreis", weet Teisman. "En ook de vliegtax die ervoor heeft gezorgd dat tickets duurder zijn geworden, heeft daar invloed op."
Ook het noorden van de provincie is populair, vooral Nationaal Park De Maasduinen heeft een grote aantrekkingskracht. Teisman: "In Noord-Limburg zijn er veel grote vakantieparken. Vroeger was het zo dat mensen aan het begin van hun vakantie het park opreden en een week later weer vanaf, nu trekken ze er ook op uit en daar profiteert de omgeving ook van. Denk aan de omliggende dorpen, maar ook natuurlijk Toverland en Mind Mysterie."

Natuur

De natuur heeft ook daar een enorme aantrekkingskracht. "Mensen willen tegenwoordig graag terug naar de natuur. Noord-Limburg wat dat betreft voor veel vakantiegangers nog een onontdekt gebied", legt Teisman uit. Nu mensen hebben ontdekt hoe mooi Nederland is zorgt het ervoor dat ze niet per se de grens over willen.

Drukte

Bang dat Limburg net zo druk gaat worden als Amsterdam, zijn ze bij de beide VVV’s niet. Bakker: "In de hoogtijdagen is het op de hotspots natuurlijk vaak heel druk, ook omdat Limburgers zelf er dan op uit trekken. We zullen we; bewust met ons gebied moeten blijven omgaan en zorgen voor voldoende spreiding." Haar collega Teisman vult aan: "Limburg heeft nog voldoende plekken waar mensen te ontvangen zijn, maar toerisme moet natuurlijk wel in balans blijven met de leefbaarheid."

Buitenland

Niet iedereen blijft in 2023 in eigen land. Veel mensen zijn er op dit moment mee bezig: het boeken van de zomervakantie. De inflatie weerhoudt niet alle Limburgers een dure en verre reizen te maken, zo blijkt uit een rondgang langs Limburgse reisbureaus. Vooral vakanties naar Azië, Afrika, Thailand, Bali en Tanzania zijn erg populair dit jaar.
"De hele reiswereld gaat echt goed. We lopen voor op de tijd voor corona. Dat is uitzonderlijk dat hadden we niet verwacht", zegt Joyce Fonteijn van het Limburgse reisburo Kupers. Dat heeft volgens haar ook te maken met een vooruitziende blik bij veel vakantiegangers: "Als de vluchten straks vol dreigen te raken dan krijg je schaarste, en dat drijft de prijs omhoog. Daarom boeken de mensen nu al massaal."