GGD over verwarde mens: 'Niet iedereen wil geholpen worden'

Afbeelding ter illustratie
Meer meldingen van mensen met verward gedrag. Chrissy Knarren (36) van Wijk GGD in Maastricht kijkt er niet van op: "De maatschappij verhardt en er is ook minder tolerantie in de samenleving."
Meer meldingen betekent niet per sé meer mensen met verward gedrag. Chrissy Knarren: "Soms gaat het over problemen die niet makkelijk op te lossen zijn. Iemand kan door keuzes in een lastige situatie zijn geraakt maar dat betekent niet dat diegene verward is. Maar het is wel zo dat 95 procent van onze cliënten voor altijd afhankelijk blijft van zorg."

Hulp

Het werkterrein van Chrissy Knarren is de straat. "Het centrum in Maastricht bij Mosae Forum is een vaste plek waar we veel 'bekenden' tegenkomen. Er zijn plekken om warm te blijven en er is eten te vinden. Regelmatig stap ik op iemand af en vraag hoe het gaat. Je herkent na bijna 12 jaar werkervaring wel de houding en het gedrag van mensen die hulp nodig hebben."

Radar

Geestelijke ellende speelt zich ook thuis af, achter de gesloten deur. "Daar heb je als hulpverlener minder zicht op. Meldingen van de buurman, bijvoorbeeld, of wooncorporaties, zijn dan belangrijk om iemand op de radar te krijgen," Chrissy Knarren.

Bezuinigingen

Ministers Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) en Conny Helder (Langdurige Zorg) hebben miljoenen toegezegd voor lokale zorginitiatieven. Chrissy Knarren weet wel een bestemming. "Bij de Wijk GGD hebben we door bezuinigingen een psychiater wegbezuinigd. Ik hoop dat er straks weer geld voor is."

'Slecht stabiel'

Niet iedereen wil of kan geholpen worden volgens Chrissy Knarren: "We hebben te weinig medewerkers. Dat geldt ook voor andere zorginstellingen. Soms is het de beste oplossing om de situatie van iemand op straat of in huis 'slecht maar stabiel te houden.'