Maasband wordt bij hoogwater eiland in de Maas

Het gehucht telt maar drie straten en pakweg 140 inwoners, Maasband bij Stein. Bij hoogwater wordt het in de toekomst een eiland in een zee van Maaswater.
Op die manier krijgt het water meer ruimte, en wordt het dorp dus veel beter beschermd tegen overstromingen.

Eiland in Maas

Het eerste dorp dat bij hoogwater een eiland in de Maas wordt, is Visserweert bij Roosteren. Daar hoeven de inwoners niet meer bang te zijn voor overstromingen. In het gehucht Maasband bij Stein pakweg 15 km naar het zuiden is nu een nieuwe brug aangelegd met een nevengeul voor het water van de rivier.

Lagere waterstand

De brug ligt er al maar voordat de geul geactiveerd kan worden, moet er nog veel werk worden verricht. Om een indruk te geven. De geul wordt zo'n twee kilometer lang, is acht meter diep en maximaal 275 meter breed. In totaal wordt er één miljoen kubieke meter grind afgegraven en daarvoor zijn 40.000 vrachtwagens nodig. De grote winst is een verlaging van de waterstand ter plaatse met circa 40 centimeter.

Ramp voorkomen

Al 15 jaar werkt het Consortium Grensmaas dag in dag uit aan de rivier tussen Maastricht en Maasbracht om overstromingen van de Maas tegen te gaan. Het effect daarvan was goed merkbaar tijdens de grote overstromingen van juli 2021. Bij de zijrivieren van de Maas - de Roer, de Geul en de Gulp - ging het vreselijk is. Maar bij de Maas bleef de schade nagenoeg beperkt. En daarmee werd dus een veel grotere ramp in Limburg voorkomen.