Taakstraf voor Heerlenaar vanwege belastingfraude

De man wordt verdacht van belastingfraude. © iStock
Een 42-jarige Heerlenaar is vanwege belastingfraude veroordeeld tot 200 uur werkstraf. Hij deed de valse belastingaangiftes niet zelf, maar liet zijn identiteit daar wel doelbewust voor misbruiken, oordeelt de rechtbank.
De man kreeg bovendien een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opgelegd, met een proeftijd van twee jaar, als stok achter de deur om hem ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan.

Valse aangifte

De man vroeg ruim 190.000 euro aan omzetbelasting terug, terwijl hij daar geen recht op had. In februari 2021 viel hij door de mand nadat hij de aangiften omzetbelasting over het derde en vierde kwartaal van 2020 had ingediend voor zijn eenmanszaak.
De man vroeg over het derde kwartaal 65.528 euro voorbelasting terug en over het vierde kwartaal 128.180 euro. Dat zou volgens het OM overeenkomen met een netto-investering van ruim 1,4 miljoen euro. Bij de Belastingdienst gingen de alarmbellen af doordat het om een nieuw bedrijf ging en de man een 'zeer beperkt' inkomen en vermogen had.

Katvanger

De Heerlenaar verklaarde voor de rechtbank dat hij op verzoek van iemand anders zich had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als eenmansbedrijf. Daarna opende hij een bankrekening op naam van dit bedrijf en gaf hij het bankpasje en de pincode aan deze persoon. Ook de post die over deze bankrekening binnenkwam, gaf hij ongeopend aan deze persoon door. De Heerlenaar ontving hier 1500 euro voor. Ook de belastingaangiften deed hij niet zelf.
De rechtbank gelooft het verhaal van de man. Daarom krijgt hij niet, zoals het OM had geëist, een gevangenisstraf van 8 maanden.