Faillissementen in Limburg tegen trend in gedaald

Alleen in de provincies Zeeland Overijssel gingen afgelopen jaar, net als in Limburg, minder bedrijven op de fles dan in 2021. © iStock
Limburg is een van de weinige provincies waar afgelopen jaar minder bedrijven failliet gingen, dan in 2021. En dat is tegen de landelijke trend in.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS die door Local Focus op een rijtje zijn gezet.

Verschil 2021-2022

In driekwart van de Nederlandse provincies zijn in 2022 meer bedrijven failliet verklaard dan in 2021. Alleen in Limburg, Zeeland en Overijssel gingen afgelopen jaar minder bedrijven op de fles dan in 2021.

Wederom laag

Het aantal faillissementen lag landelijk, ondanks de kleine stijging, in 2022 opnieuw zeer laag. Dat komt mede doordat bedrijven nog tot aan het begin van 2022 gebruik konden maken van steunmaatregelen die zijn opgesteld tijdens corona.

Landelijk

In totaal zijn vorig jaar in Nederland 2.144 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, bankroet gegaan. Het aantal faillissementen ligt daarmee op het een na laagste niveau sinds de start van het bijhouden in 1981. Het aantal faillissementen kwam in geen enkele provincie bijvoorbeeld uit boven het aantal van 2020, het eerste jaar van de coronacrisis.

Zorgen

Ondanks het lage aantal faillissementen in Limburg zijn ondernemers bezorgd over de nabije toekomst. MKB Limburg vreest dat door de huidige economische situatie steeds meer faillissementen worden uitgesproken. Na de coronacrisis is er onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie, de enorm gestegen energieprijzen en een dalend consumentenvertrouwen.