Heerlens archief voortaan thuis in Christus Koning Kerk

In de voormailige Christus Koningkerk in Vrieheide huist nu het archief van HCL Heerlen. © L1 (Peter Beeker)
Historische documenten, kaarten, tekeningen en andere paperassen uit de regio Heerlen worden voortaan bewaard in de voormalige Christus Koningkerk in de Heerlense wijk Vrieheide.
"Bewaren is een vak", vertelt archivaris Geert Luykx tijdens de opening van de nieuwe locatie voor het regionaal archief van de gemeente Heerlen. "Papieren documenten kunnen we over honderd jaar nog lezen. Het is de vraag of we dan ook nog een digitaal bestand van nu kunnen openen", zegt Geert Luykx.

6,5 kilometer

Het Historisch Centrum Limburg (HCL) in Maastricht waakt al jaren over belangrijke documenten uit de geschiedenis van Zuid-Limburg. Het nieuwe archief in de Heerlense wijk Vrieheide bergt vanaf nu de papieren en digitale geschiedenis van Heerlen en regio.
Luykx: "We hebben alles verhuisd van het depot in het Thermenmuseum naar hier. In totaal was dat 6,5 kilometer aan archiefdozen. Dat is langer dan de afstand tussen het Thermenmuseum en de Christus Koningkerk waar we nu zitten."

Bouwtekeningen

Het Historisch Centrum Limburg is geen museum. Bezoekers komen hier voor het opvragen van een bouwtekening van hun huis. Maar je kunt hier ook oude archiefstukken vinden over kastelen, kerken, verenigingen en families. Luykx: "Het zijn documenten die je nodig hebt bij de aankoop of verbouwing van een woning. Ook heb je hier inzage in stukken die hulp bieden met een geschil, bijvoorbeeld met de buurman."

Buurt

HCL- directeur Lita Wiggers is opgetogen over de nieuwe locatie in Heerlen. "Vriehiede is een opknapwijk. Ik heb al veel mensen gesproken die blij zijn dat de Christus Koningkerk weer gebruikt wordt. In ons archief ligt ook de geschiedenis van deze buurt."

Wennen

Stadsarchieven liggen meestal in stadscentra. In Heerlen is dat nu niet meer het geval. Vrieheide is een wijk in het noordelijke stadsdeel Heerlerheide. "Ik moest aan dat idee even wennen", vertelt Lita Wiggers. "Maar nu zie ik de meerwaarde en hier kun je trouwens heel makkelijk parkeren."