Zuid-Limburg uitzondering in daling prijzen koopwoningen

Landelijk daalden de huizenprijzen, in Zuid-Limburg zijn ze gestegen. © iStock
Zuid-Limburg is een van de weinige regio's in Nederland waar de prijzen van koopwoningen in het laatste kwartaal van vorig jaar zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder.
De verkoopprijs is gemiddeld met 1,6 procent toegenomen. De gemiddelde verkoopprijs voor een Zuid-Limburgse koopwoning bedraagt met die stijging 299.122 euro.
Dat is opvallend, aangezien er landelijk sprake is van een daling van 6,4 procent. De Nederlandse Vereniging van Makelaars spreekt zelfs van een 'omslagpunt', omdat dit de eerste daling op jaarbasis in 9 jaar tijd is.

Goedkoopste regio

Ondanks de stijging, is Zuid-Limburg met een gemiddelde van bijna 3 ton een van de goedkoopste regio's als het aankomt op huizenprijzen. Alleen in Noord-Friesland (290.601 euro), Zeeuws-Vlaanderen (278.948 euro), Oost-Groningen (277.704 euro) en Delfzijl en omgeving (269.155 euro) ligt de gemiddelde verkoopprijs nog lager dan in Zuid-Limburg.

Daling

In Noord- en Midden-Limburg zijn de prijzen van koopwoningen, net zoals in de meeste delen van het land, gedaald. In Noord-Limburg is er sprake van een daling van 4,2 procent. De gemiddelde huizenprijs bedraagt hier 342.339 euro. In Midden-Limburg zijn de huizenprijzen gemiddeld met 3,8 procent gedaald en worden de huizen voor gemiddeld 335.518 euro verkocht.

Verkochte woningen

In de hele provincie zijn er minder woningen verkocht in het laatste kwartaal van 2022. Er is een hele lichte daling in Noord-Limburg van 0,2 procent. Daar werden in totaal 326 woningen verkocht. In Midden- en Zuid-Limburg is het aantal verkochte woningen met 3,2 procent gedaald. In Zuid-Limburg werden absoluut gezien wel de meeste woningen verkocht: namelijk 589. In Midden-Limburg gaat het om 414 verkochte woningen.