Maastricht: 5 miljoen extra voor compensatie energiekosten

Er moet voor de regeling sprake zijn van duidelijk hogere energiekosten van zo'n 100 euro sinds deze winter. © Istock
De gemeente Maastricht wil nog eens vijf miljoen extra uittrekken voor huishoudens die geraakt worden door de energiecrisis, maar vooralsnog niet in aanmerking kwamen voor bestaande regelingen.
Dat maakte verantwoordelijk wethouder Alex Meij woensdag bekend.

Tussen wal en schip

De eenmalige tegemoetkoming is voor bepaalde huishoudens die tussen wal en schip belanden. Door een te hoog inkomen kan deze groep geen aanspraak maken op andere steun zoals de energietoeslag of het landelijk Tijdelijk Noodfonds Energie dat in 2023 van kracht gaat.

Voorwaarden

Er is een aantal voorwaarden waaraan de aanvrager moet voldoen om in aanmerking te komen voor de compensatie. Zo mag het inkomen van het huishouden niet hoger zijn dan 130 procent van de toepasselijke bijstandsnorm. Ook wordt het vermogen gemeten en meegewogen. Daarnaast moet er sprake zijn van duidelijk hogere energiekosten van zo'n 100 euro sinds deze winter.

Variërend bedrag

De tegemoetkoming kan variëren tussen de 325 euro voor een kamerbewoner tot maximaal 1300 euro voor gehuwden met een eigen woning. Ook studenten kunnen in aanmerking komen voor de compensatie. Er is een kleine groep studenten die namelijk geen aanspraak kan maken op de eerdere tegemoetkomingsregeling die in het leven is geroepen door de gemeente. Bij jongeren van 18 tot 21 jaar moet er wel kunnen worden aangetoond dat hun ouders financieel niets kunnen betekenen voor hun kinderen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de ouders van een uitkering moeten leven.

Verdeling nog onduidelijk

Hoe de beschikbare vijf miljoen over de verschillende huishoudens die door de energiecrisis zijn getroffen wordt verdeeld, is nog onduidelijk. Het bestuur en de raad moeten dat nog nader bepalen, zo meldt de wethouder.
De regeling is vanaf 16 januari 2023 aan te vragen op de website van de gemeente Maastricht.