Sint Servaasbrug in hoogstand om gestegen waterpeil

De Sint Servaasbrug © iStock
De Sint Servaasbrug in Maastricht staat vanaf woensdagmiddag tijdelijk in de avond en nacht in de zogenoemde hoogstand.
Dat is besloten vanwege het waterpeil dat de komende dagen stijgt, meldt Rijkswaterstaat. De brug staat 'hoog' tussen 16:30 en 08:30 uur.

Risico's

Op die manier worden risico’s voor de scheepvaart weggenomen. Zij hebben namelijk te maken met minder ruimte om onder de brug door te varen. Ook staat er een sterkere stroming, waardoor moeilijk of niet kan worden afgeremd. Als de afvoer van de Maas weer gedaald is, wordt de maatregel opgeheven. De maatregel heeft geen gevolgen voor voetgangers. Alleen fietsers moeten afstappen en met de fiets aan de hand de Maas oversteken. "Wie wil blijven fietsen moet dus omrijden", aldus een woordvoerster.
De brug wordt sinds eind november niet meer bediend in de donkere uren, omdat de camerabeelden in de bediencentrale zonder daglicht niet duidelijk genoeg zijn.

Waterpeil

De waterstand in de Maas, Rijn, Waal en IJssel zal de komende dagen flink stijgen door hevige regenval. Er is geen sprake van alarmerend hoogwater, aldus Rijkswaterstaat. De Maas stijgt rond het weekeinde door naar ongeveer 1500 kubieke meter water per seconde bij Eijsden.