'Rechters moeten anders gaan werken om tekort op te lossen'

Martina Bijker, president van de rechtbank Limburg © L1
Rechters moeten anders en vernieuwender gaan werken om het tekort aan rechters enigszins op te vangen. Door anders met zaken om te gaan kan veel tijdwinst worden geboekt in de behandeling van zaken.
Dat zegt Martina Bijker, president van de rechtbank Limburg, in het tv-programma L1mburg Centraal. Ze reageert daarmee op het tekort aan rechters en als gevolg daarvan de lange tijd die soms verstrijkt voordat een zaak bij de rechter komt of een uitspraak volgt.

Tevredenheid

"We hadden een zaak over grond. Toen hebben de civiele rechter en de bestuursrechter die zaak samen opgepakt", geeft Bijker als voorbeeld. "Dan hoef je niet eerst naar de bestuursrechter en de naar de civiele rechter of andersom en bespaar je veel tijd. Na de zitting is meteen uitspraak gedaan. Tot tevredenheid van alle partijen."

Extra geld

Het tekort aan rechters is chronisch in Nederland. Er leven in de rechtspraak ook grote zorgen over de werkdruk, zaken die veel te laat op zitting komen en de kwaliteit van de rechtspraak. Extra geld om meer rechters aan te nemen gaat de problemen op korte termijn niet oplossen.
In sommige delen van het land blijven zaken zolang liggen alvorens ze bij een rechter komen, dat ze domweg worden geschrapt. "Dat is in Limburg nog niet aan de orde", zegt Bijker. "Grote, belangrijke zaken, daar maken we natuurlijk keuzes in. En dan kan het zijn dat andere zaken wat langer op zich laten wachten."