Ruim 80.000 Limburgers opgeroepen voor hpv-vaccinatie

Voor de HPV-vaccinatie zijn twee prikken nodig. © iStock
Begin 2023 ontvangen zo’n 81.000 Limburgse mannen en vrouwen tussen de 19 en 27 jaar een uitnodiging voor de vaccinatie tegen humaan papillomavirus (hpv).
De hpv-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, dat wordt gecoördineerd door het RIVM.

Kanker

Daarmee wil het RIVM nog meer mensen beschermen tegen het zeer besmettelijke virus dat kanker kan veroorzaken. Ongeveer de helft van de vrouwen in deze leeftijdscategorie is al op jongere leeftijd gevaccineerd. De uitbreiding van de hpv-vaccinatie volgt na een advies van de Gezondheidsraad.

Vaccinatie

Jongvolwassenen die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 geboren zijn, kunnen vanaf week twee via www.hpvafspraak.nl zelf een afspraak maken bij GGD Limburg-Noord en GGD Zuid-Limburg. Voor een goede bescherming zijn twee vaccinaties nodig, een half jaar na elkaar. Ook tieners onder de 18 jaar ontvangen dit voorjaar een uitnodiging. Voor mensen tot en met 26 jaar is de vaccinatie kosteloos.

Onbekend

Uit onderzoek blijkt dat jongeren niet of nauwelijks bekend zijn met hpv en de grote kans op besmetting. Daarom is RIVM een voorlichtingscampagne gestart via diverse sociale media, met als doel dat jongvolwassenen een geïnformeerde keuze over de hpv-vaccinatie kunnen maken.

Vrouwen

Maar liefst acht op de tien mensen raken geïnfecteerd met het zeer besmettelijke virus. In de meeste gevallen ruimt het lichaam zelf het virus op, maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig en kan na jaren (een voorstadium van) kanker ontstaan in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Jaarlijks krijgen in heel Nederland naar schatting 1500 mensen kanker door hpv, waarvan het grootste deel vrouw is.