Wolf gespot op klaarlichte dag in Arensgenhout

In Arensgenhout is op klaarlichte dag een wolf gespot. © iStock/Cyriel Niessen
In het buitengebied bij Arensgenhout is woensdagochtend een wolf gespot. Cyriel Niessen zag het dier en wist het dier vast te leggen op video.
"Je hoort natuurlijk de berichten en de verhalen, maar ik had het nog nooit eerder gezien", zegt Niessen. Hij heeft de beelden op social media gedeeld en kreeg veel reacties.

Veld

Niessen was samen met zijn vrouw onderweg naar huis. Ze reden rond 11:00 uur over de Diepestraat en waren bijna thuis toen hij een grijze gedaante door het veld zag lopen. "In eerste instantie denk je dat het een hond is, maar toen ik beter keek dacht ik dat het ook een wolf kon zijn. Ik was meteen enthousiast", zegt hij. "Daarna ga je nadenken over de mogelijke consequenties. Wij hebben een paardenpension en dan wil je de wolf niet op bezoek hebben. Verder heb ik de beelden verspreid om mensen te waarschuwen."
Kijk hieronder naar de beelden van Niessen:

Jonge wolf

Na het zien van de beelden durft ecoloog en wolvenkenner Wim Tegels uit Vlodrop met zekerheid te zeggen dat het om een wolf gaat. "De beelden zijn helaas niet scherp genoeg om naar de oren te kijken, maar dit is waarschijnlijk een mannetje", zegt hij. "Als ik de beelden en het gedrag bij elkaar optel, is dit een jonge wolf. Ze zoeken nog een plek om zich te vestigen." Volgens Tegels zijn er ruim jonge 200 wolven onderweg vanuit Nedersaksen. "Dit soort waarnemingen passen precies bij dit gedrag."
De kans dat het beest zich in de buurt van Schimmert gaat vestigen, is volgens Tegels klein. "Hij kan zo alweer 30 kilometer verder zijn."

Schapen gedood

In Limburg zijn vorig jaar enkele tientallen schapen doodgebeten door een wolf. In alle gevallen gaat het om zwervende roofdieren. Hun aantal in Limburg wordt geschat op drie tot vier. De wolf is Europees beschermd en mag alleen in zeer uitzonderlijke gevallen worden gedood. In andere provincies als Friesland en Drenthe zijn de aantallen roofdieren en de wildschade vele malen groter.
Eind vorig jaar zijn op Landgoed De Hamert in Wellerlooi nog 23 schapen gedood en meer dan 15 gewond geraakt. Waarschijnlijk is dit ook het werk geweest van een wolf.