Twee verdachten verkiezingsfraude Roermond voor de rechter

Burgemeester Rian Donder presenteert de verkiezingsuitslag, 16 maart 2022 © ANP
De stempassen die vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond zijn verkocht, zijn niet gebruikt tijdens de verkiezingen. Toch vervolgt justitie twee mannen voor de zaak.
Dat meldt het Openbaar Ministerie nadat woensdag via De Limburger bekend werd dat de twee moeten voorkomen.

Daklozenopvang

Het gaat om de tussenpersoon die de stempassen regelde bij de daklozenopvang van Moveoo, en een van de twee ontvangers van de stempassen. Zij worden vervolgd voor het overtreden van de kieswet Tegen een tweede ontvanger is volgens het OM onvoldoende bewijs. De twee verdachten van 36 en 45 jaar moeten binnen afzienbare voorkomen bij de politierechter.
De bewoners van de daklozenopvang die hun stempassen verkochten worden niet vervolgd. Volgens justitie was er uiteindelijk ook geen sprake van politieke beïnvloeding door de stemfraude.

Volmacht

Daags na de gemeenteraadsverkiezingen van 15 maart 2022 deed burgemeester Rian Donders van Roermond al aangifte van het ronselen van volmachtstemmen. De zaak was al eerder bekend bij het OM, maar was stilgehouden tot na de sluiting van de stembureaus. Twee verdachten werden snel gehoord. Zij zouden bij Moveoo bewoners hebben gevraagd hun stempas te ondertekenen en af te geven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!