OM eist 4 jaar en tbs voor neersteken medewerker tbs-kliniek

Tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum. © L1
De man die vorig jaar een medewerkster van tbs-instelling De Rooyse Wissel neerstak, wilde eigenlijk zichzelf van het leven beroven. Dat bleek tijdens de rechtszaak tegen de 33-jarige Bjorn S.
Justitie wil de man vervolgen voor poging tot moord en eiste woensdag 4 jaar cel en opnieuw tbs.

Zelfgemaakt wapen

De man stak op 26 april vorig jaar de medewerkster neer met zelfgemaakte wapens. Dat gebeurde in een van de therapieruimtes van de kliniek in Oostrum. Hij had die dag kettingen, scheermessen en agressief schoonmaakmiddel bij zich. Hij wilde zichzelf daarmee van kant maken. Dat plan mislukte.

Plan

Bjorn S. vertelde in de rechtbank dat hij die dag erg emotioneel was toen hij voor een sessie naar de kliniek ging. "Ik legde mijn plan uit aan mijn therapeute, want ik wilde haar daar niet bij hebben. Ik hoopte haar weg te jagen, maar dat lukte niet", aldus Bjorn. Daarna is een worsteling ontstaan, waarbij de vrouw in haar hand, rug en hals werd gestoken. "Ergens heb ik me ook ingehouden, anders had ze nu niet meer geleefd", zegt S. nu. Omdat het slachtoffer de alarmknop kon induwen, schoten medewerkers haar te hulp.

Begrip

Cliënt en medewerkster kenden elkaar al anderhalf jaar. Volgens beiden hadden ze een goede relatie met elkaar. Volgens Bjorn was ze zelfs de enige die hem begreep. De verdachte was in behandeling voor een zedendelict, waarvoor hij in 2010 tot tbs was veroordeeld. Deskundigen vinden dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is, mede door allerlei persoonlijkheidsstoornissen bij Bjorn. "Ik zie eigenlijk geen toekomst", constateerde hij zelf ook.

Videoboodschap

Het slachtoffer was niet aanwezig bij rechtszaak, maar nam wel een video op die tijdens de zitting werd getoond. Ze raakte niet levensgevaarlijk gewond, maar liep wel meerdere snijwonden op. In de video liet ze littekens van de verwondingen in de hals op een hand zien. In de slachtofferverklaring zei ze dat ze bang was dat ze dood zou bloeden. Ze sprak van een nachtmerrie. Ze is niet meer in de Rooyse Wissel aan de slag gegaan en zal daar ook nooit meer kunnen werken. "Ik ben nog steeds heel erg angstig. Soms barricadeer ik alle deuren van mijn huis om me veilig te voelen", vertelde het slachtoffer in de video.

Rust

Ze had graag bij de rechtszaak willen zijn, maar dat kon ze niet opbrengen. "Wat Bjorn me heeft aangedaan, heb ik niet verdiend. Ik wil maar een ding en dat is rust", zei ze. Bjorn reageerde op de video door te zeggen dat hij heel erg veel spijt heeft en dat ze dat inderdaad niet heeft verdiend.
De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.