Ultimatum bonden afgelopen: gemeenteambtenaren gaan staken

Het resultaat van stakende afvalinzamelaars © Istock
Gemeenteambtenaren leggen eind deze maand het werk neer om zo een betere cao af te dwingen.
Dat meldt vakbond FNV, nadat het ultimatum dat zij aan de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) had voorgelegd woensdag is verlopen.

Reiniging en handhaving

Het zwaartepunt van de staking ligt in eerste instantie op reinigingsdiensten en handhaving, laat FNV-bestuurder Marieke Manschot weten. Het kan dus betekenen dat tijdens de staking geen huisvuil wordt opgehaald, of dat er geen parkeerboetes worden uitgeschreven. Hoe de acties er daadwerkelijk uit gaan zien, is nog niet bekend.

Staking en demonstratie

Manschot heeft het over twee sporen waarover actie wordt gevoerd. De eerste omvat de werkonderbrekingen en stakingen. Het andere spoor is een landelijke demonstratie op 15 februari in Utrecht. "Die demonstratie is deels fysiek, maar er zal ook een mogelijkheid zijn waardoor mensen op afstand de demonstratie kunnen bijwonen. Die vorm van demonstreren hebben we al eerder toegepast, tijdens de coronacrisis. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen betrekken", legt Manschot uit.

Traag

De FNV-bestuurder kan zich voorstellen dat de acties ook overslaan op ambtenaren die op kantoor zitten. "Ultimo zou dat kunnen leiden tot vertraging in het aanvraagtraject voor bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs", vertelt Manschot. Maar zij benadrukt dat de focus vooralsnog op de handhaving en reinigingsdiensten ligt.

Ultimatum

FNV stelde medio november een ultimatum nadat het cao-overleg met de VNG op niets was uitgelopen. Zo boden de gemeenten een loonsverhoging van 5 procent op 1 februari en nog eens 3 procent per 1 april 2024. De bond wil daarentegen een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar. Ook eist FNV een eenmalige uitkering van 1200 euro en automatische prijscompensatie in de cao voor 2024. Onder de cao voor gemeenten en samenwerkende gemeentelijke organisaties vallen in totaal ruim 187.000 ambtenaren.