Fanclub VVV: 'Politie heeft vijand zelf gecreëerd'

Archieffoto ME bij voetbalwedstrijd Kerkrade © Jack Kochanowski
Supporters van VVV herkennen zich niet in de woorden van de politie over een dreigende situatie bij de wedstrijd VVV-Venlo - Helmond Sport. Die zou, volgens verschillende VVV-supporters, veroorzaakt zijn door de aanwezigheid van de grote aantallen politieagenten.
Het is in Venlo het gesprek van de dag: de grote aanwezigheid van de politie bij de bovengenoemde wedstrijd. De grimmige sfeer zou juist veroorzaakt zijn door de politie, zeggen verschillende fans op sociale media.

Verbazing

Fanclubvoorzitter Marcel Janssen zag vol verbazing hoe de situatie zich afgelopen vrijdag ontvouwde. "Ik sta op de oost-tribune en daar krijg je niet zo gek veel mee van wat er in het stadion gebeurt. Maar wat ik kon zien, is dat het voor mijn gevoel allemaal wel meeviel." Voorafgaand aan de wedstrijd was ook al bij de voorzitter bekend dat het fancafé gesloten zou blijven. "Ik hoorde ook dat het ging om het bezoek van buitenlandse jongens en dat zij allemaal bevriende groepen waren. Daar had ik dus zelf niet zo veel van verwacht."

Onrust

Tegen het einde van de wedstrijd nam een een peloton van de Mobiele Eenheid (ME) plaats rondom de hoofdingang van het stadion. "Je merkte toen aan alles in het stadion dat er juist op dat moment een onveilig gevoel ontstond onder supporters. Mensen vroegen zich oprecht af wat er te gebeuren stond", blikt Janssen terug.

Machtsvertoon

De politie liet dinsdag al weten dat er na de wedstrijd een dreigende situatie ontstond tegenover het stadion. Daar stonden volgens de politie zo'n 140 supporters de bus uitsupporters op te wachten. "Vervolgens lees ik dat de ME eerst iedereen gevraagd heeft te vertrekken. Ik kan me, in al die jaren dat ik bij VVV kom, niet herinneren dat iemand van de ME ooit iets netjes gevraagd heeft", aldus Janssen. "Het waren er zo veel. En ik kan me zeker voorstellen dat zo'n machtsvertoon van de ME provocerend werkt voor sommigen."

Rechtvaardiging

"Het verhaal van dinsdag rechtvaardigt natuurlijk het besluit van de lokale driehoek. Maar ik denk dat ze op deze manier zelf een vijand hebben gecreëerd", laat de voorzitter weten. "Zelf probeer ik alles wat er vrijdag gebeurd is even op een rijtje te zetten, want snappen doe ik het nog niet allemaal."
Vanavond neemt VVV het in het bekertoernooi op tegen FC Emmen. Janssen staat dan weer met zijn biertje op de tribune. "En vooraf in het fancafé, waar iedereen soep met een broodje kan komen halen. We willen ook ons positief laten gelden."