Politie dringt door barricades Lützerath

Meer dan twee jaar werd het dorp bezet. © Orange Media
Een grote politiemacht heeft zich in de vroege ochtenduren opgesteld bij het bezette Duitse 'bruinkooldorp' Lützerath, zo'n 30 kilometer over de grens bij Vlodrop. In het dorp vinden schermutselingen plaats tussen de politie en actievoerders, die opgeroepen worden te vertrekken.
De evacuatie is gestart, aldus de politie. Daarmee lijkt er een einde te komen aan de bezetting die al twee jaar duurt.

Grote politiemacht

Er staan zeker één waterkanon en pantserwagens en er zouden duizenden agenten uit diverse Duitse deelstaten bij het dorp zijn. De meeste bezetters sliepen nog toen de politie arriveerde. Zij stonden op nadat hun eigen sirenes afgingen. De actievoerders probeerden de politie met barricades buiten het dorp te houden, maar agenten wisten het dorp alsnog te bereiken.

Klimpolitie

Volgens een woordvoerder van Steun Luetzi is er speciale 'klimpolitie' om actievoerders uit boomhutten te verwijderen. "Daar wordt ook geweld bij gebruikt", zegt ze tegen L1. "We verwachten dat het nog zeker een week gaat duren, omdat wij ons ook verzetten."
Dinsdag sprak L1 met een Limburgse activiste die inmiddels al een week in een boomhut in Lützerath verblijft. De redactie heeft woensdag geen contact met haar gekregen.

Bruinkool

Meer dan twee jaar wordt het dorp bezet in een poging om de afgraving van de grond onder Lützerath voor de winning van bruinkool te voorkomen. De politie begon dinsdag met het opruimen van de barricades rond het dorp, wat tot confrontaties met de bezetters leidde. Vanaf woensdag zou gestart kunnen worden met de ontruiming van het dorp zelf.