Provincie brengt Einstein-lobby naar Brussel

Afbeelding ter illustratie
De Limburgse lobby in Brussel richtte zich dinsdagavond op het binnenhalen van de Einstein Telescoop. Decor van deze sessie was het Natuurhistorisch Museum.
Twee dagen lang was Brussel de locatie voor verschillende bijeenkomsten van Gedeputeerde Staten van Limburg.

Netwerkborrel

Tussen de dinosaurussen van het Natuurhistorisch Museum vroeg gouverneur Roemer aandacht voor de internationale uitdagingen van de grensprovincie. "Brussel is een belangrijke partner, het is niet alleen Den Haag. Voor heel veel zaken moet je in Europa zijn. We hebben overlegd over grensoverschrijdende criminaliteit, we hebben gesproken over waterveiligheid. En vandaag ook over de toekomst van de Einstein Telescoop. Dan is het mooi dat je een netwerkborrel kunt houden in een wetenschappelijk museum."

Einstein Telescoop

De Einstein Telescoop is een constructie waarbij zwaartekrachtgolven worden gemeten. "Het is een project waar we in Europa echt naar uitkijken, omdat we op een hele nieuwe manier ons universum kunnen waarnemen. Het is een spannend avontuur wat we gaan ontdekken in het universum. We hebben altijd gekeken naar het licht voor onze kennis. Die zwaartekrachtgolven zijn als een nieuw zintuig, alsof je naar het universum kunt luisteren", zo zegt Stan Bentvelsen, directeur van onderzoeksinstituur Nikhef in het programma Limburg Centraal.

Limburg

De Einstein Telescoop zou gebouwd moeten worden in Zuid-Limburg, met vertakkingen naar Duitsland en Belgie. "Limburg heeft een unieke geologie met een zachte bovenlaag en een harde onderlaag. Daar willen we de tunnels in een driehoek van 10 bij 10 bij 10 kilometer bouwen. Om de zwaartekrachtgolven te meten, moeten we trillingen van buitenaf uitsluiten. Dat lijkt hier te kunnen."

Regio

Een besluit over de Einstein Telescoop valt in 2025. Op dit moment loopt onderzoek naar wat de beste vestigingsplek zou zijn voor de telescoop. "Het grootste gebied waar we zoeken ligt in België, maar Zuid-Limburg wordt daar ook in meegenomen. Wij respecteren natuur en omgeving van de regio. Als de Einstein telescoop af is, komt er op de drie hoekpunten een lift naar beneden om in dat gangenstelsel terecht te kunnen komen. Als de telescoop er ligt, is de constructie verder niet zichtbaar in het landschap."