Politie maakt zich zorgen over toename voetbalgeweld

De laatste periode zijn de nodige voorbeelden op te noemen waar het fout gaat na een duel. © iStock
De politie in Limburg maakt zich zorgen over het toegenomen voetbalgeweld. Die toename is vooral zichtbaar sinds supporters weer welkom zijn in stadions na de coronacrisis.
Dat vertelde de portefeuillehouder voetbal van de politie in Limburg dinsdag. Een toename die overigens niet alleen voor Limburg geldt. "Met name in de Keuken Kampioen Divisie is dat geweld toegenomen", legde hij uit.

Recente aanleidingen

De laatste periode zijn de nodige voorbeelden op te noemen waar het fout gaat na een voetbalwedstrijd. Meest recente voorbeeld is de confrontatie tussen de Mobiele Eenheid (ME) en Venlose aanhangers bij de wedstrijd VVV-Venlo - Helmond Sport van afgelopen vrijdag. Daar moest de ME charges uitdelen om een confrontatie tussen de Venlose aanhang en supporters van Helmond Sport te voorkomen.

Kort lontje

De portefeuillehouder ziet een stijging van voetbalgeweld sinds supporters dus weer volledig welkom zijn in de stadions na de coronamaatregelen. "Of daar een logische verklaring voor is zou onderzocht moeten worden. Natuurlijk leg je zelf wel verbanden, maar een goede verklaring heb ik daar zelf niet voor", zei hij. "Wel zie je dat de raddraaiers een extreem kort lontje hebben."

Capaciteit

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo uitte zijn ongenoegen over de grote inzet van de politie bij dergelijke voetbalwedstrijden. "Alle agenten die we extra naar het stadion moeten sturen, zijn niet zichtbaar in de wijk." Teamchef van het basisteam Venlo-Beesel, Hans de Haas, wil daarbij niets wijten aan het gebrek aan capaciteit. "Als wij achtduizend agenten in hadden te zetten zou het risico voor supportersgeweld net zo groot zijn."
Hoe nu verder is voor de politie een grote vraag. Aanwezigheid van de politie blijkt echter nodig, zo ook bij de wedstrijd van VVV afgelopen vrijdag. "Dat zo'n grote politie-inzet afschrikt kunnen wij ons voorstellen. Voor de raddraaiers willen we ook dat het afschrikt", aldus De Haas.