Honderden mensen bij stille tocht voor vermoorde Gianna (14)

Honderden mensen bij de stille tocht voor Gianna © Orange Media
Op de dag dat de doodgeschoten Gianna vijftien jaar zou worden liepen ruim vierhonderd mensen mee in een stille tocht door Brunssum.
Het 14-jarig meisje is op 20 december in de woning van haar moeder in Brunssum om het leven gekomen bij een schietpartij. De schutter, een 39-jarige man, overleed een dag later aan zijn verwondingen die hij zichzelf had aangedaan.

Toespraken

De stille tocht startte dinsdagavond om 19:00 uur op het Lindenplein en ging via het Vijverpark naar het skatepark waar Gianna vaker kwam om vrienden te ontmoeten. Daar werden enkele toespraken gehouden door onder andere haar moeder en burgemeester Wilma van der Rijt. Aan de tocht namen ook klasgenootjes en andere scholieren van het Emmacollege in Heerlen deel. Net als ruim vierhonderd andere mensen, van wie een aantal een shirt met een foto van Gianna droegen, meeliepen.

Stormt in hoofden

De burgemeester sprak van een stille tocht, waarbij het desondanks "stormt in onze hoofden met woede en verdriet". Ze noemde de tocht zinvol omdat daaruit de saamhorigheid van mensen bleek. Klasgenoten en vrienden van Gianna lieten weten op het skatepark een herinneringsplek in te richten, zodat ze daar in gedachten altijd bij haar zijn.

Herdenkingsbijeenkomst

Op donderdag 29 december werd er al een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Daar kwamen honderden mensen naartoe om het jonge slachtoffer de laatste eer te bewijzen. De familie van het meisje had een oproep geplaatst om een erehaag te vormen bij de Pompgebouwen, waar afscheid is genomen van Gianna.
Op dinsdag 20 december ging het vreselijk mis in een huis aan de Koolhofstraat. Een 39-jarige man uit Heerlen loste schoten in de woning. Daarbij is het 14-jarig meisje om het leven gekomen en raakten haar moeder en stiefvader gewond. Buiten de mensen die door kogels geraakt werden, waren in de woning nog drie kinderen aanwezig. Deze kinderen zijn door familieleden opgevangen.