Inzet politie bij VVV-Venlo bleek broodnodig

Stadion De Koel in Venlo met het standbeeld van clublegende Jan Klaassens. © Jack Kochanowski
Dat de politie afgelopen vrijdag in groten getale op de been was bij VVV-Venlo bleek achteraf het juiste besluit. Na de wedstrijd heeft de ME charges moeten uitvoeren om hooligans weg te krijgen bij het stadion.
Dat maakte de politie samen met burgemeester Antoin Scholten van Venlo dinsdagmiddag bekend.

Fancafé

Afgelopen donderdag werd al bekend dat het fancafé van VVV-Venlo gesloten bleef rondom de wedstrijd tegen Helmond Sport. Een besluit dat werd genomen na advies van de lokale driehoek, een overlegorgaan met daarin politie, lokale overheid en het Openbaar Ministerie. "Dat advies hoeven wij echt niet één op één over te nemen. Maar deze keer waren de dreigingen dermate serieus dat we niet anders konden", aldus Scholten dinsdagmiddag.
"Vanwege die dreiging hebben wij de burgemeester het advies gegeven om het fancafé gesloten te houden", legt Hans de Haas, teamchef van het politieteam Venlo-Beesel, uit. "Gezien de ligging kan dat zorgen voor een verzamelplaats rondom het stadion. De bus met uitsupporters rijdt daar niet ver vandaan richting de bussluis, en daarbij komt ook nog dat daar duizenden vaders met kinderen rondlopen. Dan wil je niet dat dit tot een confrontatie leidt."

Serieuze dreiging

Het advies dat de lokale driehoek verschaft, wordt gemaakt op basis van informatie uit verschillende hoeken. Zo wordt de wedstrijd altijd eerst in een categorie geplaatst. In dit geval ging het om een wedstrijd met vergroot risico voor het verstoren van de openbare orde. "Vervolgens krijgen wij informatie op basis van het verleden, wat er dus eerder al speelde. Maar ook krijgen wij informatie van onze eigen informanten. Daarna maken wij een plan van aanpak waar ook VVV nauw bij betrokken is", aldus de Haas.

Verleden

De informatie met incidenten uit het verleden ging terug naar oktober 2021. Daar bleek het, na de wedstrijd Jong PSV – VVV-Venlo mis te zijn gegaan in het centrum van Helmond, waar een confrontatie tussen Venlose supporters en Helmond Sport-supporters plaatsvond. "Daarom werd er afgelopen week uitgegaan van een hoog risico. Dan kunnen wij er vanuit gaan dat het echt wel gebeurd", tekent De Haas op.

Handschoenen aan

L1 meldde afgelopen vrijdag al dat Duitse supportersgroepen de wedstrijd van VVV zouden bezoeken. Daar kwam bij dat er ook Engelse supporters aanwezig waren in De Koel. "Onder de wedstrijd kregen wij via de camerabeelden al in de gaten dat veel van die aanwezigen uit waren op een confrontatie. Supporters, kun je het niet noemen want niemand volgde de wedstrijd. Het enige wat ze wilden, was contact met het uitvak”, blikt de teamchef terug. "Op een gegeven moment zagen we zelfs dat de handschoentjes aangingen. Dat betekent niet veel goeds. Op dat moment is de burgemeester om toestemming gevraagd voor de Mobiele Eenheid (ME). Vandaar dat die zichtbaar waren in het stadion. Dat is het laatste wat wij willen, zichtbare politie aanwezig in het stadion."

Charges uitgevoerd

De aanwezige ME'ers konden uiteindelijk een confrontatie in het stadion voorkomen. Toch was de rust nog niet terug. "Na de wedstrijd stonden zo'n 140 supporters tegenover het stadion te wachten op de bus uitsupporters. In eerste instantie heeft de ME die supporters pratend weg proberen te krijgen. Dat lukte niet. Toen heeft de ME zelfs moeten chargeren om die supporters daar weg te krijgen", vertelt de voetbalcoördinator van de Venlose politie uit.
"Het laatste wat ik wil, is dat de politie in zo'n groten getale aanwezig moet zijn bij een voetbalwedstrijd. Dat betekent namelijk dat ik ze weg moet halen uit de wijk", legt Scholten uit. "Normaal gesproken zijn er hooguit tien agenten aanwezig in de Koel", aldus de coördinator.
Maar waarom dan het fancafé sluiten en niet het uitvak? "Dan was er serieuze dreiging dat de uitsupporters de binnenstad in zouden gaan. Dan was het niet te overzien geweest", legt De Haas uit.

Verbazing

Afgelopen vrijdag liet VVV-directeur Marco Bogers weten teleurgesteld te zijn in het besluit om het fancafé te sluiten. "Dat snap ik niet", zegt de voetbalcoördinator. "Alle wedstrijden worden in gezamenlijkheid voorbereid, VVV zit daar ook bij. Zij wisten van deze dreiging."
Op zondag 19 maart komt Roda JC op bezoek in Venlo. Na de ongeregeldheden van afgelopen oktober in Kerkrade zal ook voor die wedstrijd de nodige voorbereiding getroffen moeten worden. En het fancafé? "Daar is het nu nog te vroeg voor."