Econoom: 'Komst distributiecentra zorgwekkend voor regio'

Afbeelding ter illustratie. © iStock
De komst van steeds meer distributiecentra in Limburg is voor de consument die vaak online bestelt, een fijne ontwikkeling. Maar voor de regio is het niet per se goed.
"Voor de regio is het een ontwikkeling die wel een beetje zorgwekkend is", stelt econoom Bart Verspagen in L1mburg Centraal.

Limburg populair

Na Noord-Limburg hebben veel bedrijven inmiddels ook Midden- en Zuid-Limburg ontdekt voor de bouw van grote distributiecentra. Zo ging de gemeente Echt-Susteren half december akkoord met de bouw van twee megaloodsen op bedrijventerrein De Loop-West, tussen de A2 en het Julianakanaal. Ze zijn bedoeld voor opslag en logistiek. Limburg is populair vanwege de ideale ligging en goede infrastructuur.

Slecht betaalde banen

Gemeenten roepen vaak het hardst dat de komst van een distributiecentrum goed is voor de werkgelegenheid. Maar de vraag is volgens Verspagen juist of je deze banen wel wilt hebben. "De banen die je daar creëert zijn over het algemeen laagopgeleide banen die slecht betalen. In distributiecentra is de werkdruk bovendien vaak hoog en hebben werknemers meestal vrij weinig te vertellen over hun werksituatie."
"Dit is een ontwikkeling die polarisatie op de arbeidsmarkt aanwakkert", stelt hij. "De ongelijkheid wordt daardoor steeds groter."

Goede banen belangrijk

Het is volgens hem dan ook belangrijk om je niet blind te staren op de grote hoeveelheid banen die bij een nieuw distributiecentrum ontstaan. "Het gaat er niet om hoeveel banen je hebt, maar dat je goede banen hebt waarbij mensen een eerlijk loon krijgen waarmee ze een goed leven kunnen leiden." En dat is een flinke uitdaging.