L1mburg Centraal: Tihange 3 blijft langer open

Kerncentrale Tihange in België © iStock
Januari is warm begonnen en de natuur is nu al in de war. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Bekijk hier de hele uitzending

Belgische kerncentrales langer open, ook Tihange 3

De Belgische kernreactoren Doel 4 bij Antwerpen en Tihange 3 bij Luik blijven 10 jaar langer open dan was gepland. Het principeakkoord lag er al sinds juli vorig jaar, maar nu is het definitief. De kerncentrale aan de Maas bij Tihange telt drie reactoren. De reactor Tihange 2 waartegen lange tijd is geprotesteerd in de Euregio sluit gewoon volgens planning, over twee weken.

De invloed van warm weer in januari op de natuur

Bloeiende bloemenvelden zie je nog niet, maar de natuur reageert overduidelijk op het milde weer in januari. Er is zelfs sprake van een recordwarmte in de eerste 10 dagen van het nieuwe jaar. De argeloze wandelaar valt het niet op maar flora en fauna weten wel beter.

Hoe Limburgs is de Limburgse economie?

Wie het economische nieuws uit Limburg de afgelopen tijd een beetje heeft gevolgd zou het gevoel kunnen krijgen dat we de slag verliezen. Limburgs bier wordt straks niet meer in Limburg gebrouwen, een Noord-Limburgse supermarktketen verdwijnt ten faveure van de grote concurrenten uit Zaandam en van hoofdkantoren van internationale bedrijven is het ook niet meer zo zeker dat ze hier gevestigd blijven. Begint de globalisering nu echt toe te slaan in Limburg? Aan tafel daarover Bart Verspagen, hoogleraar internationale economie aan de Universiteit Maastricht.

Venlose kok liep stage bij Noma Kopenhagen

Het restaurant zette de "nordic cuisine" op de kaart en liet zien dat je met zeer lokale producten de top van de wereld kunt bereiken. Noma in Kopenhagen werd meermaals bekroond tot beste restaurant ter wereld. Maandag maakte chefkok René Redzepi bekend te gaan stoppen. De Venlose kok Maurice Arends at er niet alleen twee keer. Hij liep er ook stage in de keuken.

Alcoholvrije dranken steeds populairder

Misschien ben je er zelf wel mee bezig, geen alcohol deze maand, oftewel Dry January. Ieder jaar doen er weer veel mensen aan mee. Maar ook in de rest van het jaar wordt een alcoholvrij drankje steeds populairder, merken slijters.

VVV-Venlo aast op winst tegen FC Emmen

VVV-Venlo is de enige Limburgse club die de eer hoog houdt in het bekertoernooi. Woensdag staat het team van Rick Kruys in de tweede ronde tegenover FC Emmen, de nummer 16 van de eredivisie. Er liggen dus kansen voor VVV.